03

ISLAMABAD – Het hooggerechtshof in Islamabad heeft de aanhouding gelast van twee voormalige CIA-functionarissen, onder wie de chef. De Amerikanen worden verdacht van moord, samenzwering en oorlogsvoering met inzet van drones.

Het hooggerechtshof in Islamabad handelt op basis van een klacht uit 2010 van Kareem Khan. Die verloor eind 2009 zijn tienerzoon en broer bij een Amerikaanse aanval met een drone in de regio Noord-Waziristan. Naast moord, samenzwering en oorlogsvoering worden de twee voormalige CIA-functionarissen, chef Jonathan Banks en diens juridisch adviseur John A Rizzo, overtredingen die onder de bepalingen van de Terrorism Act 1997 vallen, ten laste gelegd.

Kahn noemt de beslissing van de rechter een overwinning voor de onschuldige burgerslachtoffers van de aanvallen met militaire drones en hun nabestaanden. “Het bevestigt enigszins mijn geloof in het feit dat mensen zoals ik uit Waziristan wellicht in staat zijn enige genoegdoening te krijgen voor het onrecht dan ons wordt aangedaan”, zei Khan. “Ik hoop van harte dat de Pakistaanse autoriteiten nu hun werk doen en de daders ook daadwerkelijk zullen vervolgen.”

Eerder dit jaar werd Khan ontvoerd en mishandeld, toen hij op het punt stond naar Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië te gaan in het kader van zijn verzet tegen de drone-aanvallen. Na een acht dagen durende ontvoering werd Khan op 15 februari vrijgelaten. Onbekenden hebben de man gemarteld om informatie te verkrijgen over zijn netwerk tegen drone-aanvallen.

Onlangs maakte de Amerikaanse president Obama bekend dat de VS doorgaat met het uitvoeren van drone-aanvallen en andere speciale operaties als dit nodig is om de nationale veiligheid te verdedigen. Obama herhaalde zijn eerdere standpunt dat drone-aanvallen louter mogen plaatsvinden als het ‘vrijwel zeker’ is dat hierbij geen burgerslachtoffers vallen. De VS ligt onder vuur omdat de aanvallen met onbemande vliegtuigen al het leven hebben gekost aan honderden burgers, onder wie veel kinderen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties