04

SÃO PAULO – Ook op de tweede dag van de metrostaking in São Paulo heeft de politie traangas ingezet om geweld tussen reizigers en stakend personeel te voorkomen.

Reizigers die zaterdag een metrostation wilden binnengaan, gingen op de vuist met stakende werknemers. De tweede dag van de staking, waarbij een derde van de stations dichtbleef, veroorzaakte een enorme verkeerschaos in de stad met files van meer dan 250 kilometer. De metro die normaal dagelijks door gemiddeld 4,5 miljoen reizigers wordt gebruikt, ligt stil omdat de metrobedienden 12 procent loonsverhoging eisen. De directie van het vervoerbedrijf heeft 8.7 procent toegezegd.

Ook op de eerste stakingsdag liep het bij diverse metrostations uit de hand. Vrijdag rond 07.00 uur in de ochtend probeerden metrogebruikers een van de centrale metrostations, Ana Rosa, te betreden die was afgesloten door stakend personeel. De confrontatie escaleerde waarop de politie tussenbeide moest komen. Donderdag protesteerden duizenden dakloze arbeiders in São Paulo die meer geld voor onder meer huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg eisen.

De metrostaking, onderdeel uitmakend van een reeks stakingsacties, vindt plaats aan de vooravond van het WK voetbal. Aanstaande donderdag vindt in São Paulo de openingswedstrijd plaats tussen gastland Brazilië en Kroatië. De wedstrijd wordt gespeeld in de wijk Itaquera in het nieuw gebouwde stadion Arena de São Paulo dat ruimte biedt aan 65.000 toeschouwers. Itaquera is één van de meest achtergestelde gebieden waar bijna vier miljoen mensen wonen.

Hoewel Brazilië bekend staat als een voetbalgek land, tonen recente peilingen aan dat de belangstelling voor het WK onder de bevolking zwaar tegenvalt. In 2008 stond nog 79 procent van de Brazilianen achter de organisatie van het WK, zo meldt het onderzoeksinstituut Datafolha. In een peiling van februari dit jaar, enkel uitgevoerd in São Paulo, zei slechts 52 procent van de respondenten het WK te steunen, terwijl 76 procent vindt dat het land niet klaar is voor het evenement.

Volgens het Amerikaanse Pew-onderzoekscentrum vindt zes op tien Brazilianen het WK geen goede zaak. Tevens is sprake van een opvallende daling van de steun voor de manifestaties en protesten. Een jaar geleden steunde 54 procent van de geïnterviewden de protesten, nu slechts nog 18 procent. Het risico op massale acties tijdens het WK zou daardoor verminderen. De regering zet 157.000 militairen en agenten in om de orde te handhaven in de twaalf steden waar het WK plaatsvindt.

UPDATE 22.00u: De staking van metropersoneel in São Paulo is illegaal, zo heeft een rechtbank zondag in spoedzitting bepaald. De bonden komen later vandaag in spoedberaad bij elkaar om te beslissen wat ze gaan doen. Als er na vandaag toch nog gestaakt wordt, kost dat de bonden 500.000 real boete per dag (ongeveer 160.000 euro). Bovendien kunnen stakende werknemers worden gekort op hun salaris. Na de uitspraak van de rechter hebben de bonden hun leden geraadpleegd. Die hebben besloten dat ze voor onbepaalde tijd doorgaan met de staking, Ook in de tweede stad van het land, Rio de Janeiro, overweegt metropersoneel vanaf dinsdag te gaan staken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties