05

DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat het kabinet de Turkse regering om opheldering vraagt over een recente manifestatie van Turken tegen het Armeens genocide-monument in Almelo.

De fracties van de SP, PVV, CU, SGP en het CDA (GL, D66 en PvdD schitteren door afwezigheid) vinden dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zijn Turkse collega in Ankara om opheldering moet vragen over mogelijke betrokkenheid bij een manifestatie op 1 juni in Almelo. Zo’n 5.000 ultranationalistische Turken kwamen die dag bijeen om te protesteren tegen de aanwezigheid van een monument ter herdenking van de slachtoffers van de Armeense genocide.

Tijdens de manifestatie werden teksten gescandeerd als “Karabach zal het graf van de Armeniër worden.” Met ‘Karabach’ wordt Nagorno-Karabach bedoeld, een regio in de Zuidelijke Kaukasus dat formeel tot Azerbeidzjan behoort maar onder Armeense invloed staat. Ook trad er een band op in Ottomaanse uniformen welke oude Turkse legermuziek speelde, een provocatie richting de Armeniërs die in 1915 massaal werden afgeslacht door Jonge Turken tijdens het Ottomaanse regime.

Signalen, onder andere in de Turkse pers, wijzen erop dat de Turkse consul-generaal diverse organisaties in Nederland gelast heeft deel te nemen aan de protestmanifestatie. De Diyanet moskeeën speelden daarbij een cruciale rol door gratis busreizen naar Almelo te verzorgen. Deze moskeeën staan onder gezag van het Turkse ministerie van Godsdienstzaken en maken onder meer gebruik van de in Turkije opgeleide en gefinancierde imams.

De oppositiepartijen willen dat minister Timmermans de kwestie aankaart bij zijn Turkse ambtgenoot en bij de Turkse ambassadeur in Nederland. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wordt gevraagd of het Openbaar Ministerie actie kan ondernemen tegen de volgens de Kamerleden opruiende en haatzaaiende teksten van de Turken tijdens de manifestatie. De Kamerleden willen ook actie van minister Lodewijk Asscher, die verantwoordelijk is voor Integratie.

Tevens willen de oppositiepartijen van de ministers weten wat zij vinden van het feit dat meerdere recente demonstraties en een petitie tegen het genocide-monument georganiseerd zijn door de UETD, een tak van de regerende AK-partij van premier Erdogan van Turkije. Ook over de actie van het Turks Museum Nederland, dat openlijk stelling neemt tegen het monument en de Nederlandse overheid dreigt met handelssancties,  wordt om opheldering gevraagd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Waarheid
10 jaren geleden

“Zo’n 5.000 ultranationalistische Turken.
Berichtgeving klopt niet waren gewone Nederlanders met Turkse komaf. Die geen problemen hebben het monument zelf. Maar willen dat een onderzoek komt naar de gebeurtenissen in 1915. Want er was burgeroorlog helaas zijn eerst Turken afgeslacht door Tasnak Armeniërs circa 523.000 Turken. Toen hebben Turken besloten om Armeniërs re-lokaliseren naar Syrië wat niet goed is gegaan en helaas heel veel onschuldige Armeniërs dood zijn gegaan. Turken zijn tegen de benaming genocide meer niet.

moderator
10 jaren geleden
Antwoord aan  Waarheid

Waarheid, je hebt je zegje in ruime mate kunnen doen in het vorige topic over de manifestatie van 1 juni in Almelo. Je treedt in oeverloze herhaling.

Henriette
10 jaren geleden
Antwoord aan  Waarheid

Als je “onderzoek” wil, dan ga je niet bedreigingen scanderen of provocerend toneel opvoeren. Dit was een ronduit belachelijke vertoning die het imago van Turken sterk zal schaden. Hoe arrogant en kortweg dom moet je zijn, om in een democratisch land, waar de Armeense Genocide formeel is erkend, te eisen dat een monument, ter herdenking van honderdduizenden slachtoffers, wordt verwijderd.

Mustafa
10 jaren geleden
Antwoord aan  Henriette

U heeft gelijk maar de meerderheid daar wilt niet dat monument wordt verwijderd maar de benaming genocide is niet terecht volgens de demonstranten.

Mensen willen dat grondig wordt uitgezocht door onafhankelijke en gespecialiseerde mensen?

Turken van nu willen het uitkomst respecteren en als daar uitkomt dat genocide is zullen ook veel heel Turken zelfs naar Almelo gaan om
Samen te herdenken.

Ook komt uit onderzoek uit dat geen genocide is. Zullen veel Turken herdenken want het is wel feit dat veel onschuldige mensen dood zijn gegaan.

Mehmet Ali Arman
10 jaren geleden

Turkse Federatie Almelo
Stichting Turks Islamitisch Culturele Federatie
Stichting Milly Gorus
Union of European Turkish Democrats (UETD, de Nederlandse tak van de Europese afvaardiging van de Turkse regeringspartij AKP van Erdogan)

Zijn de bestuurders en de kaders van deze organisaties “gewone Nederlanders met Turkse komaf?” Laat mij niet lachen! De leugenmachine blijft jammer genoeg onverminderd doorwerken. Hoe kan het dat ‘gewone Nederlanders’ Turks-ultranationalistisch zijn? En dan zo ultranationalistisch dat ze een wereldheerschappij onder Turkse leiding nastreven…! ‘Gewone Nederlanders…’ Jaaaa ja…!

Mehmet Ali Arman
10 jaren geleden

Waarheid blijft maar doorgaan met het verspreiden van zijn walgelijke leugens. Hij heeft het steeds over ‘de Turken’ die er tegen zouden zijn dat de massamoord op de Armeniërs wordt gedefinieerd als ‘genocide’. Dat is een van de grootste ultranationalistische leugens.

Ultranationalisten zoals Waarheid zullen dat misschien ontkennen, maar toch zijn er veel Turken, nog veel meer dan iedereen zou denken, die de Armeense Genocide gewoon erkennen.

En die Turken erkennen ook het feit dat de toenmalige Turkse machthebbers die genocide hebben gepland en uitgevoerd.

En ook vinden deze Turken dat de Turkse staat zijn excuses moet aanbieden aan de Armeniërs.

En zij vinden dat dezelfde Turkse staat alle Armeense bezittingen die toen van de Armeniërs werden afgepakt, weer aan de Armeniërs terug moet geven.

Overigens is de bewering dat de Armeniërs meer dan een half miljoen Turken vermoord zouden hebben een leugen, die bedacht is om de Armeense Genocide af te zwakken en minder erg te doen overkomen dan die in werkelijkheid is.

Zo wordt er van alles aan de Armeense genocide gekoppeld om deze Turkse misdaad te verhullen, te ‘nuanceren’, te ‘relativeren’ en te ontkennen!

[…] Turken in AlmeloRTV OostTweede Kamer wil weten of Turkije achter protest monument zitElsevierKamervragen over Turks protest tegen Armeens genocide-monumentRavage, webzineTelegraaf.nlalle 20 […]

Merry
10 jaren geleden

zo waren er 6000 Turken demonstreren in Almelo tegen Armeens genocidemonument aldus 6000 Turken demonstreren in Almelo tegen Armeens genocidemonument

Waarheid
10 jaren geleden

Geachte heer Arman,

Volgens mij bent u zelf een leugenaar. Maar wilt u aub niet te persoonlijk worden.

De nieuwe Turkse generatie is open voor dialoog en is zelfs bereidt om te accepteren de uitkomst van onafhankelijke onderzoekscommissie.

Eindelijk wilt Turkse overheid het nu nog Armenië moet instemmen.

U zegt hele wereld accepteert het. Dan zou ik zeggen als Armeen laat maar zo een onderzoek komen. Zodat voor de nieuwe generatie Turken makkelijk wordt om te accepteren.

Zodat eindelijk hoofdstuk wordt afgesloten na 100 jaar en vrede komt en de grenzen opengaan.

Maar als Armenië en Eu het kwestie zonder een onderzoek telkens als dreigmiddel gebruiken van als Turkije ontkent komen zei niet in Eu dan werkt zelfs bij de nieuwe generatie Turken averechts. Zo komt helaas nooit vrede en gaat de haat maar door. Elk fatsoenlijk mens moet dat niet willen toch? Hopelijk komt zsm vrede.

Ik zal niet meer reageren. Ik wens iedereen vrede toe. En Ravage bedankt voor zo een discussie en veel succes.

Melike
10 jaren geleden

Het artikel bevat veel onjuistheden. İk was daar ook, zeker zullen ook Turken daar zijn die nationalistich zijn. Maar merendeel was daar om te prosteren dat Armeense Kwestie genocide wordt genoemd. Volgens mij is het geen genocide.
İk woon zelf in Almelo ik ben Nederlandse Turk. ik heb twee kinderen die huilend naar huis kwamen omdat hun armeense leeftijdgenoten gezegd hebben dat zij moordenaars zijn en dat alle turken dood moesten gaan. Dit pas erg dat Armeniers hun kinderen met haat opvoeden. Daar komt Armenie niet ver mee kijk maar hoe arm helaas Armenie is want hun enige doel is proganda tegen de Turken. İk ben niet tegen een monument iedereen heeft recht om hun verdriet te herdenken maar zonder een ander te kwetsen.

İk heb even reactie doorgenomen. İk ben eens laat voor het laatst goed onderzoeken. En iedereen moet resultaat accepteren en uitvoeren. İk heb persoonlijk niks tegen de Armeniers, want ik heb zelfs vriendinen in Turkije die gelukkig niet met haat zijn opgevoed.

Barov
10 jaren geleden

Wat een grote onzin!

Met jullie gezeur er moet goed onderzoek gedaan worden.
Dat onderzoek is er maal al te goed geweest.
Er is genoeg onderzocht.

En wat een bullshit de nieuwe generatie zal wel of niet accepteren,
Die nieuwe generatie kan mijn wor kussen.

Het is een feit en al bewezen dus wat dat aan gaat klaar.

Mijn voorouders zijn op wrede manier afgeslacht door beesten.
Zo erg dat moeders hun eigen kinderen de keel door sneden om niet in de handen te vallen van die beesten.

En met haat opgevoed nee met geschiedenis en cultuur.
Een cultuur die Turkije niet heeft maar die Turkije gejat heeft.
Turkse pizza
Baklava
Dolma
Kom nou niks is Turks alles is gejat.

En met haat opgevoed dat klopt omdat de dag van vandaag nog mensen ontkennen.

En dan die Hollanders die laatst 100 jaar handel met Turkije vierden zijn ze dan zo achterlijk.
De eerste die hier kwamen waren Grieken Perzen en helaas Armeniers, Turken Moslims mochten toen nog niet eens handel drijven met niet moslim landen.

Zoals mijn Opa mij geleerd heeft pas op voor een Turk want het zijn ratten een plaag die alles willen overnemen.
RIP Opa je hebt altijd gelijk gehad en jouw gevoelens komen niet nergens vandaan.

En zoek het uit Turken wel of niet erkennen de wereld erkend het wel dus zak in de koeft.
Leugenaars

Mustafa
10 jaren geleden
Antwoord aan  Barov

Ook al bent u emotioneel maar u heeft geen recht om een bevolking beesten en ratten te noemen toch redactie? Meeste Turken zijn gastvrij vraag maar aan Sneijder.

fk Armenië
10 jaren geleden
Antwoord aan  Barov

Hey barov zak zelf lekker in de koeft van je eigen.
Met je zielige haatzaaierij wat heeft Armenië te bieden dan, ik zal het je zeggen helemaal NIETS mofo.
Zo mijn zegje ook ff gedaan stelletje hersenloze achterlijke idioten.
Dat je na 100 jaar nog daar in blijft hangen dus de hele wereld moet maar boos blijven op de Nederlanders omdat ze in de gouden eeuw slaven hebben verkocht en de rest moet boos blijven op de Duitsers omdat ze en hele volk hebben proberen te vernietigen en zo kan ik wel door gaan.
Kom op lui jong en oud wees blij dat we in NL
Wonen zodat we in dialoog kunnen met elkaar en hier over durven te praten en mogen praten
Succes mensen

ismail
10 jaren geleden

De Armenen waren een christelijke minderheid dat eeuwenlang trouw bleef aan het Rijk waar zij in waren gevestigd, het Ottomaanse Rijk.

Daarom was een pseudoniem van hen dan ook ‘de trouwelingen’, maar door provocaties en uitlokken van Rusland (zoals ze eerder Griekenland loskoppelden van het Rijk) kwamen zij in opstand in het oosten waar zij gevestigd waren. Hier hebben in o.a. dorpen vele afslachtingen en moordpartijen plaatsgevonden. Uit de bewijsstukken blijkt dat het aantal vermoorde Turken en Koerden (die daar ook leefden) boven de 500.000 is en in een onafhankelijk onderzoek uit de jaren 90 van de VS wordt zelfs vermeldt dat dit aantal 2 miljoen is.

Na deze verschrikkelijke gebeurtenissen heeft het Ottomaanse Rijk besloten om de Armenen te lokaliseren in Syrië en dit aantal blijkt uit documenten tegen de 500.000. Onderweg zijn er Armenen overleden, door de pest dat uit brak, door stammen die hen aanvielen (omdat hun dorpen eerder waren bestormd door de armenen) en ook door fouten van de ambtenaren van het Ottomaanse Rijk.

Hierdoor heeft het Ottomaanse Rijk 1397 van zijn ambtenaren veroordeeld, waarvan er 16 zijn geëxecuteerd wegens hun slechte behandeling tegen de Armenen.

ALS de Turken de Armenen zouden willen uitmoorden, WAAROM hebben zij dit niet eerder gedaan toen zij sterk waren in de eeuwen daarvoor?

Tijdens deze re-lokalisatie vond gelijktijdig een oorlog plaats in het westen, bij Çanakkale tegen o.a. de Britten. Terwijl het rijk met zo’n groot probleem zit, waarom zou het zich richten op een volk waarmee eeuwen is samengeleefd en dat de bijnaam ‘Trouwe volgelingen’ heeft?

Al met al heeft er GEEN genocide plaatsgevonden, maar een re-lokalisatie NA de rebellie en opstand van de Armenen zelf en de regering had het recht om dit te stoppen.

En de fouten en wreedheden die tijdens deze re-lokalisatie zijn begaan door de turken zijn direct bestraft door het Ottomaanse Rijk, wat al op zichzelf een teken is dat er geen enkele intentie was voor een genocide.

Bovengenoemde feiten en cijfers komen uit het archief van Turkije. Laatstgenoemde heeft Armenië aangeboden om haar archieven te openen waardoor Armenië zijn claim kon bewijzen, maar zonder enig repliek.

Degene die iets beweert of claimt hoort dit ook te bewijzen, maar tot nu toe is er helemaal geen bewijs voor deze smerige bewering.

Armenen, Turken en Koerden hebben helemaal geen probleem onder elkaar. Deze volkeren hebben eeuwenlang samengewoond in één Rijk zonder problemen en op de dag van vandaag zou dit ook moeten lukken. Het enige waar we op tegen zijn dat de gebeurtenissen van toen – die in beginsel begonnen door de opstand -worden bestempeld met ‘genocide’.

Mijn wens is dat het rumoer rond deze kwestie eindigt en dat we vanaf nu gewoon in vrede kunnen leven zoals we dat eerder hebben gedaan door de eeuwen heen.

Mehmet Ali Arman
10 jaren geleden

Onterecht beweren sommige Turken dat de Armeniërs hun kinderen met haat tegen de Turken zouden opvoeden. Dat is Turkse kleinzierigheid. Ik heb een Armeniër nooit iemand horen uitschelden met ‘Turk’. Daarentegen weet bijna iedereen dat bij veel te veel Turken het een gewoonte is om de Armeense identiteit als scheldwoord te misbruiken.

Daarnaast zou ik de eventuele haat die bij Armeniërs tegen de Turkse machthebbers zou bestaan, heel goed kunnen begrijpen. Zoals ik heel goed ook de haat bij veel joden tegen het Hitler-regime heel goed begrijp.

De bewering door Turkse ultranationalisten dat zij in vrede samen met de Armeniërs zouden willen leven is inmiddels erg lachwekkend, want ongeloofwaardig en beledigend. Het is alsof je als moordenaar tegen nabestaanden van jouw slachtoffers zou zeggen: “Kom op jongens en meisjes, hou op met zeuren en laten we weer in vrede samen leven.”. En dan zonder dat je je excuses aanbiedt aan de nabestaanden en zonder dat je de bezittingen die jij van hen hebt afgepakt teruggeeft of terugbetaalt aan de nabestaanden.

Het door de Turkse ultranationalisten gedane ‘vredesaanbod’ is niets anders dan een soort tweede oorlogsverklaring aan de nabestaanden van de Armeense Genocide.

En de Turkse eis voor een nieuw onderzoek is ook een belediging van de Armeniërs. De Turkse extreem-nationalisten kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Die willen dat de Armeense Genocide, die al honderden keren onderzocht en bevestigd is en wereldwijd wordt erkend, opnieuw en eindeloos wordt onderzocht. Da’s hetzelfde als dat de neo-nazis die niet de realiteit van de holocaust willen erkennen eindeloos een nieuw onderzoek zouden eisen, om bij de wereld de indruk te wekken dat de holocaust nog geen bewezen verschijnsel zou zijn.

ismail
10 jaren geleden
Antwoord aan  Mehmet Ali Arman

Jammer dat u niet ingaat op ‘hoe het begon’; dus over de opstand, over het verraad van de Armenen die als gevolg van provocaties van rusland in opstand kwamen.

De Turken hebben de ‘opstand en verraad’ van de Armenen waar het allemaal mee begon vergeven en dan verwacht het ook van de Armenen dat het zich nu vreedzaam gedraagt en niet de zondebok speelt.

En dat de wereld deze hypothese aanneemt als waarheid, zal de waarheid dat er GEEN genocide plaats heeft gevonden aantasten.

Ahmet Soydan
10 jaren geleden

Hoe het begon? De Armeniërs hadden genoeg van de Ottomaans-Turkse overheersing! Die wilden niet meer op eigen grond door de Ottomaans-Turkse machthebbers bestuurd en onderdrukt worden. Dus gingen zij zich organiseren en pleegden zij verzet tegen die overheersing. Zij voerden een strijd voor een eigen Armeense staat. En in het proces van die strijd kozen zij ervoor om met de Russen samen te werken.

Wat geeft de Turkse nationalisten het recht om de Armeniërs daar kwalijk voor te nemen? De Ottomaans-Turkse machthebbers hebben op hun beurt ook heel erg met de Duitsers samengewerkt! Waarom de Ottomaans-Turkse machthebbers wél en de Armeniërs niet? Dat is een vorm-kwestie.

Essentieel is dat de Armeniërs het recht hadden om de Ottomaans-Turkse overheersing zat te zijn. Nog essentiëler is bovendien dat ook het Armeense volk recht had op zelfbeschikkingsrecht! De Ottomaans-Turkse heersers gunden het Armeense volk dat recht niet! En zij waren vastberaden om Armenië en de Armeniërs voor verdere uitbuiting en overheersing onder de despotische dictatuur van de Ottomaans-Turkse staat te houden. De Ottomaans-Turkse machthebbers wilden tegelijkertijd hoe dan ook voorkómen dat de massa van het Armeense volk als reservekracht zou dienen voor de Armeense onafhankelijkheidsstrijd. Dat was een van de hoofdzakelijke redenen die de Ottomaans-Turkse machthebbers op het idee bracht om de massa van het Armeense volk genocidaal te liquideren, uit te roeien! Dat idee werd ontwikkeld tot een plan, het plan tot centraal georganiseerde voorbereidingen en die tot de daadwerkelijke uitvoering van het plan om dit volk genocidaal van de aardbodem te vegen.

Natuurlijk! De legers van de Ottomaans-Turkse machthebbers waren in gevecht tegen een aantal guerilla-eenheden van het Armeense verzet. Ongetwijfeld vielen in dát gevecht aan beide kanten de nodige doden. Die doden waren niet de slachtoffers van de genocide. De slachtoffers van de genocide waren de bijna anderhalf miljoen Armeniërs die voor, tijdens en na de deportatie actief-direct en passief-indirect werden vermoord om hen er op tijd van te beletten aan het Armeense verzet deel te nemen.

Dus, ja het klopt dat er oorlog was. Maar in die oorlog bedachten en organiseerden de Ottomaans-Turkse machthebbers de genocide tegen de massa van het Armeense volk.

En nog wat Ismail.
De opstand van dat deel van de Armeniërs die hadden besloten zich tegen de Ottomaans-Turkse overheersing te verzetten, was geen verraad maar een strijd voor de realisering van het recht op zelfbeschikking. Natuurlijk begrijp ik dat iets als het recht op zelfbeschikking, onacceptabel was voor de Ottomaans-Turkse machthebbers. En dat is de reden waarom Armeniërs sinds jaar en dag als ‘verraders’ worden bestempeld, door Turkse ultranationalisten! Ook de Koerden worden om dezelfde reden en op dezelfde manier als ‘verraders’ bestempeld. Tijdens het Ottomaans-Turkse rijk en ook in het huidige Turkije werden en worden groepen die hun recht op vrijheid en zelfbeschikking opeisen voor ‘verraders’ uitgemaakt en op allerlei gruwelijke manieren onderdrukt, soms ook gedood! Denk maar aan de kinderen, jongeren, vrouwen en arbeiders (bijv. in Soma, West Turkije) die in grote getale in het afgelopen jaar vermoord werden, zij het direct en indirect door de staat zelf of zij het onder toezicht van de staat. Nog maar een paar dagen geleden werden er weer Koerdische jongeren door de fascistische AKP-politie vermoord, in het district Lice van de provincie Diyarbakir. Respect voor het recht op leven en andere mensenrechten en democratische vrijheden is in Turkije niet te vinden. Helaas! Helaas! Helaas! Terwijl alle volkeren in Turkije beter verdienen! Daarom moet het fascistische regime van deze AKP-regering weg en moet dit ondemocratische uitbuitingssysteem veranderen!

Melike
10 jaren geleden
Ahmet Soydan
10 jaren geleden

Het betuigen van medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers van de Armeense Genocide is niet genoeg en stelt nauwelijks iets voor. Bovendien is dat de zoveelste misleidende actie van premier Erdogan en zijn regering.

Medeleven is niet genoeg en ook niet substantieel. Medeleven alleen, is een lachertje en een belediging aan het adres van de slachtoffers van de Armeense Genocide en hun nabestaanden. Turkije moet als staat officieel haar EXCUSES aanbieden en de nodige logische stappen die daaruit zouden moeten voortvloeien gaan zetten.

-Ten eerste: Turkije moet ondubbelzinnig, luid en duidelijk het genocidale karakter erkennen van de toenmalige massale slachtpartijen.

-Ten tweede: Turkije moet de Armeense bezittingen die van de gedeporteerde, vermoorde en tot vluchten gedwongen Armeniërs werden afgepakt weer aan de eigenaren of nazaten van de eigenaren terug geven.

-Ten derde: Turkije moet in haar Grondwet opnemen dat het ontkennen van de Armeense Genocide en het ontkennen van het genocidale karakter van de massale slachtpartijen die op de Armeniërs werden uitgeoefend, verboden en derhalve strafbaar is.

-Ten vierde: Turkije moet het Turkse onderwijssysteem als geheel grondig zuiveren van alle leerstof-elementen die de historische realiteit van de Armeense Genocide ontkennen, verdraaien, verzwakken of doodzwijgen. Eveneens dient het publieke domein van het maatschappelijke leven gezuiverd te worden van alle uitingen in die richting.

-Ten vijfde: In de Grondwet moet opgenomen worden dat de Armeense identiteit een volwaardige en gelijkwaardige identiteit is, die niet als scheldwoord of beledigingsobject misbruikt mag worden. De Grondwet moet misbruik van ook de Armeense identiteit in die zin verbieden en strafbaar stellen.

-Ten zesde: Turkije moet in haar grondwet opnemen en in de praktijk waarborgen dat iedere Armeense staatsburger van de Republiek van Turkije op iedere staatsfunctie van hoog tot laag mag solliciteren en gelijke kans maakt voor aanstelling, zonder dat zijn Armeense identiteit een probleem vormt en zonder dat hij zijn Armeense identiteit hoeft te verzwijgen of te ontkennen, omwille van aanstelling.

-Ten zevende: Er zijn tot nu toe ettelijke onderzoeken naar de Armeense Genocide gepleegd, door wereldwijd gerespecteerde wetenschappers en groepen van wetenschappers, ook door Turkse wetenschappers. De historische realiteit van de Armeense Genocide is tot nu toe herhaaldelijk bewezen en op degelijke wijze aan het licht gebracht. De Turkse staat moet een keer ophouden met het doen als of al die onderzoeken geen relevant wetenschappelijke waarde hebben en derhalve onbetrouwbaar en waardeloos zouden zijn.

Bovendien: Sinds wanneer zou een regering als de Turkse, nou helemaal waarde hechten aan het fenomeen ‘wetenschap’ en aan wetenschappelijke onderzoeksresultaten, als dezelfde regering wetenschappers ontslaat of hen dwingt ontslag te nemen, of hen het leven op andere manieren zuur maakt, zodat zij hun wetenschappelijke activiteiten niet goed kunnen uitvoeren?

En: Hoe dom en/of blind moeten wij ons opstellen om Erdogan en de zijnen niet als een stelletje huichelaars te beschouwen wanneer zij beweren dat zij wetenschappelijke onderzoeksresultaten vertrouwen/respecteren, terwijl dezelfde huichelaars de lesstof met betrekking tot bijvoorbeeld de evolutietheorie uit belangrijke wetenschapsinstituten en het onderwijs, nagenoeg geheel hebben uitgebannen? En hoe moeten wij uitspraken van Erdogan plaatsen, zoals: “Wij hebben geen natuurkunde, scheikunde of biologie nodig in dit land! Deze vakken zouden geen deel moeten uitmaken van de onderwijsprogramma’s op onze universiteiten!”.

En dan nog steeds een zoveelste wetenschappelijk onderzoek eisen naar de Armeense Genocide? Kan een leugen nog brutaler zijn? En wat is het een walgelijke belediging, ook aan het adres van de echte wetenschap en wetenschappers!

-Ten achtste: Turkije moet de bovenstaande punten ook vervullen ten opzichte van Koerden, Assyriërs, alevieten en andere bevolkingsgroepen die ook herhaaldelijk genocidaal geslachtofferd zijn door Turkse regimes in het verleden, tot nu toe.

Alleen te zeggen dat je met de slachtoffers of hun nabestaanden meeleeft is een lachertje, een brutale belediging, bespotting en toegepaste arrogantie jegens de slachtoffers en de nabestaanden van de Armeense Genocide. Eigenlijk is het ook een soort herhaling van de genocide..!

Mustafa
10 jaren geleden

Turken moeten niks. Maar Turken zijn altijd fout toch teveel vooroordelen. Niemand ontkent dat veel leed en pijn is geleden tijdens burgeroorlog in 1915. Alleen is het genocide? Want er zijn genoeg gewaardeerde en onafhankelijk professoren die zeggen dat zowel Turken en Armeniers zijn doodgegaan. Of hebben Armenen altijd gelijk.

Dus laat dan toch een grondig onderzoek uitvoeren die onafhankelijk zijn en die daar specialiseerd zijn?

Turkije wil het waarom wilt Armenie niet?

Het resultaat moet iedereen accepteren en eindelijk na 100 jaar opgelost is. Hopelijk vrede komt niks mis mee denk ik.

Mustafa
10 jaren geleden

En ik heb genoten van Nederland vanavond 5-1 ik was heel bij als Nederlander met Turkse komaf . Vraag maar aan Sneijder wat hij van Turken vindt. En Ahmet geniet beetje van je leven en haat aub Turken niet. Want meeste Turken zijn jong en bereidt om alles te accepteren als maar bewezen wordt. En als Armeense kwestie gebruikt tegen Turkije door Frankrijk als Turken ontkennen mogen Turken niet in Eu komen. Dan denken jonge Turken wat heeft dit te maken met Frankrijk en is politiek. Maar jij bent zeker van genocide zo te lezen. Dus zo een onderzoek moet toch geen probleem zijn.

Ahmet Soydan
10 jaren geleden

Er is ene Mustafa die denkt dat hij ‘intelligent’ is en dat niemand hem doorheeft. Een beetje hoger in de rij komen door schijnboodschappen van niets te produceren. Goedkoop en laag! Forum-vervuiling heet dat! Een teken van zwakte! En daar is niets intelligents aan! Doet me trouwens sterk denken aan iemand met de nickname Waarheid, die er ook dezelfde stijlloosheid op na had. Daarnaast: Zijn chauvinistische en even achterlijke standpunt een beetje in een populistisch voetbal-omhulsel camoufleren. En zich zoals de meeste ultranationalistische Turken als ‘Nederlander van Turkse komaf’ presenteren.

De standpunten van dat soort ‘gasten’ zijn zo zwak en week dat zij die aan de man proberen te brengen door nog Roomser te zijn dan de Paus. In werkelijkheid schijten zij op de Nederlandse identiteit, die zij slechts voor hun politieke doeleinden misbruiken als het hen uitkomt. En ondertussen hun verwerpelijke standpunten ongefundeerd op het publiek afschieten. Zonder in te gaan op argumenten van anderen, waar zij overigens ook schijt aan hebben.

Verbaast mij niets! Dat is een typische traditie van (ook) de Turkse machthebbers en hun blinde aanhangers. In beide zit de ultranationalistische arrogantie en onredelijkheid er ingebakken. In Turkije worden zulke blinde aanhangers als knokploegen door de huidige regering gebruikt om andersdenkenden te terroriseren. Zij vormen een aanhangsel van de staatsmachine.

Zo’n vlegel heeft het nodig om Snijders erbij te halen om het publiek ervan te overtuigen dat ‘de Turken’ alleen maar positief zijn en dat zij gelijk hebben. Alsof ‘de Nederlanders’ geen eigen mening zouden hebben over ‘de Turken’. Typisch een even simplistische als domme, nationalistische benadering van bevolkingsgroepen: De Turken, De Nederlanders… Alsof naties homogeen zijn en geen interne verschillen of tegenstellingen kennen.

Veel succes Mustafa, op jouw weg die nergens toe leidt. En oh ja… Geniet een beetje van het leven wil je..?

Mustafa
10 jaren geleden

Hahahahaha ik begrijp u wel helaas bent u nog erger dan ultranationaliste. U bent intelligent bezig om Turken te beledigen op een goedkoopmanier.

Maar gelukkig worden Turken steeds meer wereldburgers stap voor stap. Maar Armeniers zoals jou zullen altijd haten.

Geloof of niet ik heb gisteren echt genoten wat een wedstrijd. Ik ben voor Galatasaray en voor Ajax en Sneijder speelt op dit moment in Turkije en hij is goed.
En echt ik ben trost dat ik Nederlandse Turk ben. Jij hebt geen recht omdat te veroordelen. Nogmaals zeg nou eerlijk was toch top wedstrijd. Ga genieten van je leven en draag bij aan vrede ipv haat te zaaien. En toon beetje Respect.

Ahmet Soydan
10 jaren geleden

Je bent zielig Mustafa! Je simplistische, on-intelligente reactie(s) bevestigen jouw Turkse racisme en ultranationalisme.

Ik dacht dat je een racist bent en nu bevestig je dat zelf met eigen woorden. Wat betekent het dat je mij, zonder me te kennen, stellig en zonder meer de Armeense identiteit op plakt? Terwijl ik geen Armeniër ben. Dat betekent dat jij ervan uitgaat dat iedereen die de Armeense Genocide erkent, of ie het nu is of niet, automatisch toch Armeniër is.

In jouw hersenen is erkenning van de Armeense Genocide gecodeerd als ‘Armeniër zijn’ en dus vijandelijk en slecht. Dat was altijd het doel van de fascistische staatspropaganda. Blijkbaar heeft de staat jou in zijn greep. Zielig is dat. Ik heb medelijden met je. Je mag van mij nog wel even doorspelen hoor!!! Want jij bent heel zielig!

ismail
10 jaren geleden
Antwoord aan  Ahmet Soydan

Dit is een stuk uit het onafhankelijk onderzoek dat gedaan is door de VS in 1981. Hieruit blijkt dat de Armenen 2 miljoen moslim koerden en turken hebben vermoord. Hieruit blijkt ook dat er geen genocide is gepleegd. Als de ottomanen minderheden hadden willen uitroeien hadden ze dat gedaan wanneer ze sterk waren.

Fein said the White House studied the issue in 1981 – during Reagan Administration, and the claims were found out as groundless. The Ottoman Empire paid special attention to the minorities, Fein said. The truth cannot be forgotten. Minorities had religious freedom and every vital provision. During the WWI the Armenian terror organizations in associate with French and Russian militants have murdered over 2 million Ottoman citizens, while loss of the Armenians made up about 500 000, and it is a proved historical fact.
At his words, the American Armenians obtain colossal profit from their false genocide claims. Armenians are against opening of archives as they dont want to lose the obtained money. The truth will come to light as the archives are open, he underlined.

Armenia has accused Turkey of genocide against Armenians in the latter years of the Ottoman Empire, which preceded modern Turkey. The Turkish government says the developments were part of clashes that related to Armenian groups supporting Russia against Turkey during World War I. Ankara insists the killings were not orchestrated by the Ottoman government and Turkish President Abdullah Gul has proposed opening Ottoman archives to international scholars to try to resolve the dispute.

Ahmet Soydan
10 jaren geleden

:::::::::::———–))))))))))))

Mustafa
10 jaren geleden
Antwoord aan  Ahmet Soydan

Jongen ga iets nuttig doen nogmaals wie ben jij dan om tegen mij te zeggen dat ik racist ben. Jij en Barov zijn gewoon haters meer niet en racisten. Ik ga vaak naar Istanbul en heb zelfs vrienden die Armeniërs zijn. Dus jij bent gewoon een hater en jij wilt geen vrede en je beledigt alles wat Turks is. Maar gelukkig zijn heel veel Turken en Armeniërs die vreden willen.

Ahmet Soydan
10 jaren geleden

:::::::::::———–))))))))))))