12

KRANIDI – In Griekenland is ophef ontstaan over de tussenkomst van drie ministers om de illegale bouw van een privéhaven voor koning Willem-Alexander mogelijk te maken.

De Griekse media staan vol van berichten over het voornemen van koning Willem-Alexander om een privéhaven te bouwen bij z’n villa op een landgoed van 4000 m² in het plaatsje Kranidi op het schiereiland Peloponnesos, zo meldt het Financieele Dagblad. Middels een door drie Griekse ministers genomen besluit zouden alle geldende wetten zijn omzeild, waardoor het mogelijk is dat het landgoed toegang krijgt tot de zee.

Er wordt melding gemaakt van vergunningen voor het oprichten van een aantal illegale bouwsels op een stuk grond dat in het bezit is van de Nederlandse Staat. Ook wordt melding gemaakt van het oprichten van een omheining van het hele gebied en bouwwerkzaamheden in de haven. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft inmiddels bevestigd dat de Nederlandse overheid werkt aan de beveiliging van de villa.

De bemoeienis van de Nederlandse staat is opmerkelijk, omdat premier Rutte eerder heeft laten weten dat een vakantiewoning van het Koninklijk Huis een privéaangelegenheid is. Tweede Kamerlid Van Raak (SP) wil dat premier Mark Rutte de Kamer snel opheldering biedt over deze kwestie, zei hij in een eerste reactie. Willem-Alexander kocht de villa twee jaar geleden voor 4,4 miljoen euro van een Duitse reclamefotograaf.

Onder de lokale bevolking van Kranidi is weinig begrip voor het veiligheidsaspect en het zich toe eigenen van de haven. Men vraagt zich af of de recreatie van een buitenlands staatshoofd als kwestie van openbaar belang kan worden bestempeld, en waarom dat dan ook niet voor iedere Griek geldt. Een lokale beweging genaamd ‘De Interventie van Burgers van Ermionida’ meldt dat zij van plan is de zaak op internationaal niveau onder de aandacht te brengen.

Willem-Alexander heeft bepaald geen gelukkige hand voor het aankopen van vakantiehuisjes. Zo kocht hij in 2007, na toestemming van het kabinet, vier percelen in Mozambique voor de bouw van minimaal twee vakantiehuizen op het schiereiland Machangulo waar toen een luxe vakantiepark werd aangelegd. De deelname van de Nederlandse overheid stuitte op kritiek in de samenleving. Critici vonden het ongepast om een luxe vakantiehuis te laten bouwen in een zeer arm land als Mozambique. Uiteindelijk heeft WA, zeer tegen zijn zin in, de villa’s maar weer verkocht.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties