13

SANTIAGO – De Chileense regering heeft onder massale druk van de bevolking een controversieel plan om voor 8 miljard dollar waterkrachtcentrales te bouwen in Patagonië afgeblazen.

Een zes jaar durende hevige strijd van lokale bewoners en milieuactivisten tegen de bouw van vijf stuwdammen in Patagonië is geëindigd in een overwinning. Het controversiële HidroAysén-project, waarbij vijf waterkrachtcentrales gebouwd zouden worden in de rivieren Baker en Pascua in het zuiden van Patagonië, zou volgens de tegenstanders na realisatie grote schade aan hebben gericht.

De stuwdammen zouden in totaal 5910 hectare wildernis onder water hebben gezet en de zoetwaterhouding alsmede de grote biodiversiteit in het natuurrijke district hebben verstoord. “Dit is een historische dag”, reageert Juan Pablo Orrego, de internationaal coördinator van de campagne Patagonië Zonder Dammen. “Het raakt me dat de burgers er uiteindelijk in geslaagd zijn de regering ervan te overtuigen het goede besluit te nemen.”

De strijd tegen het megaproject heeft zes jaar geduurd en bracht verschillende rechtszaken met zich mee. Een commissie van ministers uit de regering van socialiste Michelle Bachelet, die in maart van dit jaar aan een tweede termijn begon, besloot deze week unaniem de 35 klachten die tegen het project waren ingediend, serieus te nemen en het plan te verwerpen. De betrokken bouwbedrijven, het Europese Endesa en het Chileense bedrijf Colbun SA, hebben dertig dagen om in beroep te gaan.

Tijdens haar verkiezingscampagne toonde Bachelet zich al geen voorstander van de dammen. In mei, toen haar regering de energieagenda openbaar maakte, zei ze dat ze wilde inzetten op het gebruik van duurzame onconventionele energiebronnen en aardgas. Dit in tegenstelling tot haar voorganger, Sebastián Piñera (2010-2014), die een voorkeur had voor waterkrachtcentrales.

Chili importeert 97 procent van zijn fossiele brandstoffen. De energiemix bestaat voor 40 procent uit waterkracht en voor 60 procent uit vervuilende fossiele brandstoffen. Doordat Chili zelf geen olie en aardgas heeft, behoren de kosten voor de productie van 1 megawattuur elektriciteit tot de hoogste in Latijns-Amerika – bijna 118 euro, vergeleken met ruim 40 euro in Peru, 29 euro in Colombia en 7 euro in Argentinië. [IPS]

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties