the rover 1

De Australische regisseur David Michôd komt vier jaar na zijn indrukwekkende debuutfilm Animal Kingdom met The Rover, een uiterst gewelddadige rolprent.

The Rover, een post-apocalyptische thriller gesitueerd in de Zuid-Australische woestijn, speelt zich af tien jaar na de ondergang. Er wordt niets uitgelegd over wat de totale ineenstorting van het aardse leven heeft veroorzaakt. Anarchie heerst, mensen verschansen zich in hun woningen met vuurwapens. Het is een smerige en ranzige wereld waar mensenlevens niets waard zijn.

De woestenij van Australië is natuurlijk een uitgelezen gebied om thrillers en horrorfilms te maken. Het is een genre op zich geworden met als beroemdste voorbeeld de Mad Max-trilogie. The Rover is de meest nihilistische in dit rijtje. Wanneer de auto van Eric (Guy Pearce) gestolen wordt door een bende criminelen raakt hij bevangen door razernij. Onderweg komt hij de bloedende jongeman Rey (Robert Pattinson) tegen aan wie hij de helpende hand toereikt.

Rey blijkt echter een broer te zijn van een van de bendeleden. Ze hebben hem achtergelaten na een mislukte overval. Eric en Rey gaan samen op pad om de bende te vinden. Dat daar niets goeds van kan komen, is duidelijk. Onderweg stapelen de lijken zich dan ook op. Dat is de plot, de film moet het vooral hebben van de beklemmende sfeer. Elke poging tot een humaan gebaar wordt beantwoord met geweld.

the rover 2

In The Rover zijn menselijke waarden totaal verdwenen, men vecht voor de schaarse middelen die over zijn. Michôd is een regisseur die op overtuigende wijze dreigende werelden weet neer te zetten. In Animal Kingdom was het de meedogenloze onderwereld van Melbourne, The Rover levert een griezelig overtuigende verbeelding op van een wereld die om de hoek lijkt te liggen. Het is een treffend plausibele visie op wat komen gaat.

Slim hoe de film aanschurkt tegen de huidige realiteit. De totale economische ineenstorting waardoor voedsel, water en brandstoffen schaars worden, lijkt onontkoombaar. Knap hoe Michôd op betrekkelijk kleine schaal en op een sobere wijze deze toekomstfantasie heeft vormgegeven. Hij doet het voornamelijk met beelden, er hoeft niets uitgelegd te worden om spanning te creëren. De bonkende onheilspellende soundtrack van Antony Partos ondersteunt de dreinerige sfeer.

De Australische acteur Guy Pearce speelt onderkoeld de maniakale woede van zijn personage. Pearce is een acteur die altijd wel excelleert, hoe klein of groot zijn rol ook is. Het Amerikaanse tieneridool Robert Pattinson levert adequaat tegenspel. Het is interessant om te zien hoe Michôd zich zal gaan ontwikkelen. Kan hij de lokroep van Hollywood weerstaan?

Ulrik van Tongeren

The Rover (Entertainment One Benelux, 2014), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties