16

ASSEN – Verontruste inwoners van Groningen hebben voor het hoofdkantoor van de NAM in Assen een actiekamp ingericht. Ze eisen meetgegevens over de gevolgen van gasboringen.

Sinds donderdagochtend 12 juni bivakkeren enige tientallen burgers in tenten bij de hoofdingang van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aan de Schepersmaat in Assen . Ze protesteren tegen de gasboringen in de noordelijke regio van de provincie Groningen die gepaard gaan met aardschokken, welke onder meer schade toebrengen aan gebouwen. Afgelopen weekend is het actiekamp verder uitgebreid. Inmiddels staan er elf tenten en een aggregaat.

Het tentenkamp is een initiatief van de lokale actiegroepen Grunn in Beweging, Schokkend Groningen en het landelijke netwerk GroenFront! De actievoerders eisen van de NAM onmiddellijke openbaarheid omtrent de onderzoeksresultaten van de geofoons, apparaten die de trilling van de aardbodem registreren. Recent is weliswaar door de NAM toegezegd dat zij de ruwe data binnen twee weken zal verstrekken, maar de actievoerders hebben daar weinig vertrouwen in.

De NAM heeft al eerder laten weten begrip te hebben voor de actievoerders. De gevraagde data kan volgens eigen zeggen echter nog niet buiten worden gebracht omdat deze wordt geanalyseerd door externe deskundigen in het buitenland. Die zouden nog geen eenduidig beeld hebben over de diepte van de aardschokken. Gerry Kuipers van Grunn in Beweging snapt niet waarom het zo lang moet duren. “De bewuste data is zeven maanden geleden al verzameld”, zo laat hij weten.

Begin maart werd de voorgevel van het hoofdkantoor van de NAM op creatieve wijze beklad. Over een lengte van enkele tientallen meters werden met zwarte verf strepen getrokken die scheuren symboliseren, veroorzaakt door een aardbeving als gevolg van gaswinning in Noordoost-Groningen. In een tweet eiste GroenFront! de kladactie op. De milieugroepering ziet een duidelijk verband tussen de ontstane scheuren in woningen en gebouwen en de gaswinning in Noordoost-Groningen.

De gaswinning heeft gedurende de eerste twee maanden van dit jaar in de noordelijke regio van Groningen geleid tot maar liefst 17 aardschokken. Om de leefbaarheid te verbeteren, besloot het kabinet begin dit jaar om de gaswinning voor 2014 en 2015 te beperken tot 42,5 miljard kuub. Rond Loppersum ging de gaskraan voor 80 procent dicht. Volgens de NAM geeft onderzoek een positief effect aan voor dit gebied en leidt de maatregel slechts tot een geringe toename van de aardbevingsdreiging elders in de provincie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

Zo iets lijkt me in 1 uur te leveren. Zoiets kan men zo uit hun PC laten rollen, want zoiets hoor je naar mijn idee als zo’n groot bedrijf wel degelijk bij te houden en continu ook nog eens in verbinding staan met goede bedrijven die zich met dit bezig houden. Met 1 telefoontje naar de juiste persoon kan alles per PC opgestuurt worden en hoppa de uitdraai heb je.
Ik heb het idee dat dit zaakje behoorlijk stinkt en dat men wat onder de mat wil schuiven. Anders kan ik dit niet verklaren dat dit twee weken moet duren.