das wochenende 1

Film over voormalige Duitse kameraden van de links-extremistische Rote Armee Fraktion (RAF) die een weekend bijeen komen in een afgelegen landhuis.

Jens (Sebastian Koch) is na achttien jaar gevangenschap vervroegd vrijgelaten en ontmoet zijn voormalige strijdmakkers. Dat er in het landhuis oude wonden opengereten zullen gaan worden, wordt snel duidelijk. De sombere Jens vraagt zich af wie van het aanwezige gezelschap hem toentertijd heeft verlinkt waardoor hij in handen van de politie kwam. Met een dergelijke schuldvraag op zak maak je geen genoeglijk weekend mee.

Das Wochenende verhaalt over de botsing tussen de revolutionair Jens en zijn familie en vrienden. Een verbitterde man tegenover oud-revolutionairen die inmiddels brave burgers zijn geworden en eigenlijk niets meer willen weten van hun gemeenschappelijke beladen verleden. Jens ex-geliefde Inga (Katja Riemann), die zwanger was van zijn zoon toen hij in hechtenis werd genomen, blijkt hevig in de war.

Tina (Barbara Auer), de zus van Jens, weet niet wat ze met haar broer aan moet. Bovendien is er nog vriend Henner die intussen een populistisch boek over de RAF heeft geschreven. Met duivels genoegen jent hij Jens over diens terroristische verleden. Voor Jens heeft de tijd stilgestaan, hij lijkt vooral gespitst op het vereffenen van openstaande rekeningen. De anderen willen vooral hun comfortabele bestaan in stand houden.

Regisseuse Nina Grosse heeft Das Wochenende, een verfilming van het gelijknamige boek van Bernhard Schlinke uit 2008, opgebouwd als een thriller. Het resultaat is nogal statisch en benadrukt vooral de claustrofobische ervaringen van de aanwezigen tijdens het weinig gezellige samenzijn. Over het revolutionaire verleden van de personages en hun idealen wordt opvallend weinig informatie gegeven. De verwachte verhitte discussie aan de eettafel vindt eigenlijk niet plaats, het blijkt een tandeloos steekspel.

das_wochenende 2

In feite vormt de worsteling van Inga met haar gevoelens het dramatische hart van de film. De fantastisch acterende Katja Riemann zet deze rol ijzersterk neer. Inga blijkt een vrouw die uitgekeken is op het leven met haar huidige echtgenoot. Of ex-vriend Jens dan haar reddingsboei kan zijn, is de grote vraag. Het is jammer dat de filmmaakster de morele dilemma’s van de overige personages niet werkelijk aan bod laat komen. Dat hele RAF-verhaal is dus voornamelijk een kapstok om een degelijke en ietwat kleurloze psycho-thriller aan op te hangen.

Nina Grosse is vooral gespecialiseerd in het regisseren van televisiedrama in het misdaadgenre. Eigenlijk lijkt Das Wochenende op een goede aflevering van een Duitse misdaadserie als Tatort. Dat is geen schande, maar wie een diepgravend verhaal over de nalatenschap van de RAF verwacht, komt bedrogen uit.

Ulrik van Tongeren

Das Wochenende (Just Film Distribution, 2014), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties