20

MIDDELBURG – Toezichthouder KFD van kerncentrale Borssele heeft de resultaten van het scheurtjesonderzoek nooit onder ogen gehad. Stichting LAKA en Stop Borssele eisen stillegging totdat vaststaat dat de veiligheid niet in het geding is.

Uit onlangs op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) vrijgegeven documenten blijkt dat de eigenaar van kerncentrale Borssele al ruim een jaar niet voldoet aan de vergunningsvoorwaarden om de kerncentrale in bedrijf te houden. Stichting LAKA en Stop Borssele willen dan ook dat de toezichthouder, de Kernfysische Dienst (KFD), handhavend optreedt. Desnoods dient Borssele stil te worden gelegd totdat elektriciteitsproducent EPZ aan alle vergunningsvoorwaarden voldoet en het uitgesloten is dat de veiligheid van omwonenden in het geding is.

Vorig jaar werd de kernreactor op scheurtjes onderzocht. Minister Kamp meldde vervolgens dat de KFD geen scheurtjes heeft aangetroffen. Uit de vrijgegeven documenten blijkt echter dat de KFD de resultaten van dit onderzoek nooit heeft ontvangen. Het voorleggen van deze resultaten aan de toezichthouder was één van de additionele vergunningsvoorwaarden bij het openhouden van Borssele tot 2034. De KFD zou zich tevreden hebben gesteld met de simpele mededeling van EPZ dat er ‘geen rapporteerbare indicaties’ in het reactorvat zaten, zonder dat de KFD een afschrift van het onderzoeksrapport opvroeg.

Het scheurtjesonderzoek is een van de meest besproken nucleaire veiligheidsonderzoeken van de laatste jaren. Stichting LAKA wil weten in welke staat het veertig jaar oude reactorvat zich nu eigenlijk bevindt. “Dat de toezichthouder niet de moeite heeft genomen de resultaten van het scheurtjesonderzoek te bestuderen, doet het ergste vrezen voor de kwaliteit van het toezicht op wellicht minder prominente maar daarom niet minder veiligheidsrelevante nucleaire kwesties”, aldus Daniël Meijers van LAKA.

Stichting LAKA en Stop Borssele zijn inmiddels op internet een actie begonnen waarmee ze verontruste burgers in de gelegenheid stellen om zelf een handhavingsverzoek in te dienen waarmee de stillegging van Borssele wordt geëist.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties