Na onderzoek is een commissie van deskundigen tot de slotsom gekomen dat de gemeente Schiebeeck en Stichting Glamour & Charitas zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting.

De miljoenenzwendel met cultuursubsidie begon op een zaterdagmiddag in het najaar van 2005. “Wat jij aanraakt verandert in goud!” Wethouder B. van Cultuur, die ter opening van het theater La Notte een toespraak hield, richtte zich met deze woorden naar F. op de eerste rij. Jarenlang had de ondernemer goed verdiend met zijn exportbedrijf, hield het op een dag voor gezien en verkocht het met winst.

Er volgde een tijd van ledigheid, F. woonde als het ware in het café toen het ondernemersbloed na verloop van tijd toch weer begon te kriebelen. Alsof de duvel er mee speelde liep hij er tegen aan in het plaatsje Schiebeeck waar hij een kennis bezocht: een oud theatertje dat te koop werd aangeboden op dat middeleeuwse plein met de glimmende kasseien. Het zou zijn leven rigoureus veranderen.

SONY DSC“We mogen hopen dat er naast houseparty’s ook plaats is voor klassieke opera!”. Wethouder B. gaf schalks een knipoogje in de camera van de regionale omroep en de gezagsdrager declameerde vervolgens op gedragen toon uit het libretto Il ritorno d’Ulisse in patria van Claudio Monteverdi.

Tijdens de toespraak dwaalden de gedachten van F. af. Hij keek door de hoge ramen van de foyer naar het standbeeld op het plein. De imposante krijgshaftige figuur op zijn boerentrekpaard verbeeldde een dappere bewoner van de stad: Arent Janszoon Visch. De brede kaken van de figuur toonden daadkracht en de aangezette spanning in de triceps van de rechterbovenarm suggereerde beweging dat strijdbare dynamiek gaf.

Arent Janszoon zou volgens lokale geschiedschrijvers de onverschrokken aanvoerder zijn geweest die op 10 december 1634 met een klein leger boeren een overmacht aan Spaanse soldaten de streek had uitgejaagd, beter bekend als de Slag bij Schiebeeck. In het Regionaal Historisch Documentatiecentrum op het plein is op een uitgebreide maquette te zien hoe het verloop van die strijd zich voltrok. Na de slag waren de bewoners bang voor een strafexpeditie van Filips IV; ze hadden zich in het bos verscholen, maar de Spanjaarden lieten zich niet meer zien.

De slag zou het keerpunt zijn geweest in de Opstand van de Republiek tegen de Spaanse overheersing. Niet geheel toevallig twee maanden later, zo bewijzen historische documenten, te weten op 8 februari 1635, sloten kardinaal Richelieu van Frankrijk en Frederik Hendrik van Oranje Nassau van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een verdrag om de Waalse gebieden bij Frankrijk en het Vlaamse gedeelte bij de Republiek te voegen. zve8059gDe slag zou daarmee het begin van het einde van de Tachtigjarige Oorlog zijn geweest. De Vrede van Münster die in 1648 volgde, een belangrijk onderdeel van de Vrede van Westfalen, betekende het ontstaan van de noordelijke landen als soevereine staten. In deze streek ligt de kiem waar het moderne Europa is ontstaan zoals wij dat deden ten dage kennen.

De wethouder eindigde zijn toespraak: “Zelfs met de verzakking van zijn karakteristieke voorgevel is La Notte in perfecte balans met het gotische lijnenspel van de Sint Urbanus aan de overzijde, waartussen onze held Arent Janszoon eeuwig voortleeft.” De Urbanuskerk waar B. zichtbaar aangedaan over sprak, is een architectonisch hoogstandje uit het katholieke verleden van het plaatsje. De kerk, nog enkel geopend voor toeristen, en waar men ook de tentoonstelling ‘Arent Jan’ kan bezoeken, verhuurt haar pastorie aan stichting Glamour & Charitas, een bekende landelijke ‘goededoelenbeweging’ die er haar afdeling marketing had gevestigd. Van daaruit organiseert de stichting in het land muziekfestivals met Marco Borsato & Friends.

Samenvatting Commissie Pekelharing: (…) Onderzoek heeft uitgewezen dat de slag bij Schiebeeck van 10 december 1634 nooit heeft plaatsgevonden. Voor het zogenoemde ‘project Arent Jan’ maakte B. gebruik van de diensten van gemeentearchivaris K., die historische documenten vervalste. A., de dochter van K., werkzaam bij Stichting Glamour & Charitas, promootte op basis van deze ‘historische’ gegevens de gemeente Schiebeeck. A.K. organiseerde groepsreizen naar het slagveld met een gids, waarna de dag werd afgesloten met een diner en een opera over het leven van Arent Janszoon.

Proces verbaal politie: (…) Doel van de vervalsing was de subsidie die werd verstrekt door voormalig wethouder B. van Cultuur aan Stichting Glamour & Charitas, theater La Notte en het Regionaal Historisch Documentatiecentrum. Verder onderzoek wijst tevens uit dat B. en F. via zetbazen voor 80 procent een zakelijk belang hebben in de horeca gelegen rondom het plein.

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Fred
8 jaren geleden

Hoezo zwendel ,fraude, belasting ontwijking Leo Verhoef heeft nog meer gevonden http://www.leoverhoef.nl/index.html