23

WASHINGTON – De Amerikaanse rechtshandhaving is gedurende de voorbije jaren op alle niveaus in ernstige mate gemilitariseerd. Steeds vaker worden zwaar bewapende SWAT-teams ingezet voor drugsrazzia’s.

Dat meldt de American Civil Liberties Union (ACLU). In het rapport War Comes Home wordt aangetoond dat er de laatste jaren sprake is van een wildgroei aan Special Weapons and Tactics (SWAT)-teams. Ze bestaan uit speciaal opgeleide agenten die wapens hanteren en gevechtstechnieken toepassen welke normaliter thuishoren in spanningsgebieden waar Amerikaanse legereenheden opereren.

SWAT-teams zijn oorspronkelijk bedoeld om gijzelnemingen te bestrijden, maar worden vandaag de dag in toenemende mate ingezet voor drugsrazzia’s, signaleert de ACLU. Door de militaristische wijze van opereren vallen daarbij steeds vaker burgerlijke slachtoffers. Zoals in mei van dit jaar, toen in Atlanta een lid van een SWAT-team bij een drugsrazzia een stungranaat (soort brandbom) in een wieg gooide. De baby liep zware brandwonden op en ligt sindsdien in coma.

De ACLU onderzocht 800 SWAT-operaties uitgevoerd onder gezag van twintig lokale, provinciale en federale politie-agentschappen in de periode 2011-2012. “Met behulp van deze federale fondsen, staats- en lokale wetshandhavingsinstanties werden militaire arsenalen vergaard, ogenschijnlijk om de mislukte oorlog tegen drugs te voeren, maar met grote gevolgen voor met name de zwarte bevolking”, zegt Kara Dansky, advocaat van de ACLU Center for Justice.

Het rapport maakt melding van diverse voorvallen waarbij de inzet van SWAT-teams heeft geleid tot onnodige dodelijke slachtoffers en gewonden. Zo werd in 2010 de 7-jarige Aiyana Stanley-Jones gedood nadat kort na middernacht een agent van een SWAT-team een stungranaat door het raam in de woonkamer gooide waar zij sliep. De granaat zette haar deken in brand, waarna een ander lid van het team binnenviel en een dodelijk schot op het krijsende meisje afvuurde.

De 26-jarige oorlogsveteraan Jose Guerena, die op aanraden van zijn vrouw in zijn woning met een geweer op nader onderzoek uitging naar de oorzaak van een vreemd geluid, kreeg door een SWAT-team 71 schoten op zich afgevuurd. Guerena werd door 22 kogels getroffen en overleed. In 2010-2011 werd 62 procent van de SWAT-invallen uitgevoerd voor de opsporing van drugs. Slecht 7 procent van de invallen vonden plaats om gijzelingen of andersoortige geweldsdelicten tegen te gaan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties