02
Op 22 juni, Dag van Ameliswaard, gaf GroenFront! een cursus boomklimmen in het bos bij Utrecht dat dreigt te worden gekapt vanwege de aanleg van de zoveelste snelweg. (foto: Yvonne)

DEN HAAG – De AIVD waarschuwt voor inmenging van GroenFront! bij het lokale protest tegen de gaswinning in Groningen. De milieugroepering voelt zich gecriminaliseerd.

In een maandag gepresenteerde tussenrapportage van de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding (NCTV) wordt onder meer gewaarschuwd voor radicalisering van het protest in de noordelijke regio van Groningen tegen de gaswinning. Ten gevolge van het boren naar gas worden bewoners regelmatig gedupeerd door aardschokken. Lokale actiegroepen als Groningen in Beweging en Schokkend Groningen bundelen het verzet, waar nu ook het landelijke GroenFront! zich bij aan heeft gesloten.

In de samenvatting ‘Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 36’ schrijft de AIVD dat gedurende de afgelopen periode de acties tegen de gaswinning in Groningen zijn geïntensiveerd. ‘De plannen van het kabinet voor aanpassing van de gaswinning en voor compensatieregelingen zorgden er niet voor dat de harde kern van het verzet afziet van verdere acties. De inmenging van de landelijk opererende, radicale milieugroepering GroenFront! in het radicale verzet tegen gaswinning zorgt vanaf januari 2014 voor een professionalisering en verharding van de acties’, aldus de geheime dienst.

GroenFront! ziet hierin een poging om het protest in Groningen te criminaliseren. “Dit is bewuste misleiding. Geweldloze directe actie is al twintig jaar onze werkwijze. Er is nog nooit ook maar één steen gegooid bij de acties van GroenFront!”, aldus woordvoerder Peter Polder. Bovendien zouden slechts enkele milieuactivisten van GroenFront! de afgelopen maanden betrokken zijn geweest bij het protest. “Lokale actiegroepen kunnen het zelf wel, van het vreedzaam bezetten van gasputten tot aan kleinere ludieke acties.”

De milieugroepering, geïnspireerd door de Brits/Amerikaanse radicale milieubeweging EarthFirst! welke als uitgangspunt de slogan No violence No Compromise hanteert, baarde eind jaren ’90 van de vorige eeuw opzien met een eigenzinnige anarchistische campagne tegen de aanleg van de Betuwelijn en de Afrikahaven in Amsterdam. Begin deze eeuw streden de milieuactivisten samen met natuurliefhebbers in het Limburgse Schinveld tegen de bomenkap. De afgelopen jaren voert GroenFront! voornamelijk kleinschalige acties.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Fransje
9 jaren geleden

Klopt niet helemaal wat er staat. Het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland wordt niet geschreven door de AIVD maar door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De informatie waar het op gebaseerd wordt, komt onder andere bij de AIVD vandaan.

[…] lees verder bij Ravage […]