08

Origami Arktika bestaat sinds 1992, volgens het persbericht één van de best bewaarde geheimen uit Noorwegen. Hoe dat mogelijk is na 22 jaar is voor mij een raadsel. De band rond zanger Rune Flaten zorgt in ieder geval met het album Absolut Gehör voor een prachtige mix van traditionele folkliederen, oeroude teksten, drones, field-recordings en elektronica. Hij doet dit samen met zeven andere muzikanten, waaronder Kjell Runar ‘Killer’ Jenssen, één van de oprichters van Motorpsycho welke nu speelt in Del.

Tora Liti is een traditioneel folklied. De begeleiding op een snaarinstrument en percussie doet authentiek aan en creëert een melancholische sfeer. Det syng for Storegut begint met een pulserende basloop, ondersteunende drum en wat ondefinieerbare musique concrete-achtige geluiden. Langzamerhand worden er drony gitaarlagen aan toegevoegd. De ingehouden zangstem brengen een tekst uit 1866 van de Noorse schrijver Aasmund Olavsson Vinje ten gehore. Het nummer heeft een sterk meditatief karakter door de almaar voortgaande bas-, gitaar- en drumpartijen.

Het eerste instrumentale nummer van het album is een psychedelische trip met free-jazz achtige percussie en een zich traag voortslepende melodie, waarbij langzamerhand de muzikale leegte wordt ingevuld en het tempo opgevoerd. De volgende twee liederen zijn meer abstract van aard, gevormd door drony melodieën, minimale percussie, field-recordings en musique concrete-achtige geluiden.

Eén van de composities is gebaseerd op een gedicht uit het jaar 1100 dat lijkt te worden voorgedragen in een ruimte waar eenieder met zichzelf bezig is en doorgaat met de eigen activiteiten. Het daarop volgende lied is van oorsprong geschreven door een priester, de religieuze sfeer zit er goed in. De muzikale begeleiding refereert aan het geluid van een orgel, de vocalen zijn in diverse lagen opgenomen waardoor een wisselzang wordt gesuggereerd.

De elpee is uitgebracht in een gelimiteerde editie met drie verschillende hoezen. De prachtige stem van Rune Flaten, de oude liederen en de verrassende herinterpretatie van folk maken het album Absolut Gehör tot een pareltje.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties