10
Foto: Marten van Dijl/Milieudefensie

HAARLEMMERMEER – Milieuactivisten hebben maandagochtend met ‘modderhanden’ het kantoor van Microsoft van honderden afdrukken voorzien. Het elektronicaconcern richt op Banka milieuschade aan met het delven van tin.

Milieudefensie ging op het bedrijvenpark van de luchthaven Schiphol over tot de ‘vuile handen’ actie omdat Microsoft te weinig zou doen om de negatieve effecten van de tinwinning op het Indonesische eiland Banka tegen te gaan. Op de gevel van het kantoor waren enige uren honderden afdrukken van handen te zien. De marechaussee hield 24 milieuactivisten aan die na het opmaken van proces-verbaal huiswaarts konden keren.

Bij het delven van tin op Banka, dat door Microsoft wordt verwerkt in onder meer mobiele telefoons, tablets en laptops, zijn volgens Milieudefensie de arbeidsomstandigheden slecht, is er sprake van kinderarbeid en wordt het eiland verwoest. Anders dan voorlopers als Philips, Samsung en Apple weigert Microsoft publiekelijk te verklaren dat het over wil schakelen op duurzame tin uit Indonesië.

“We zijn al een tijd in gesprek met Microsoft, maar het bedrijf verschuilt zich achter holle frasen en heeft nog geen concrete toezeggingen gedaan”, aldus Evert Hassink van Milieudefensie. Ook zou Microsoft nog op geen enkele manier duidelijk hebben kunnen maken hoe het bij de productie van bijvoorbeeld de Surface of de Xbox bezig is om over te schakelen op duurzame tin.

Milieudefensie stoort zich ook aan het feit dat Microsoft hoog opgeeft over de arbeidsomstandigheden voor haar eigen werknemers, maar totaal geen oog heeft voor de arbeidsomstandigheden in de productieketen elders. Op Banka, waar ruim een derde van de wereldwijde tinproductie vandaan komt, stierven afgelopen week wederom twee mijnwerkers door een aardverschuiving bij de tinmijnbouw.

Jaarlijks vallen er tientallen doden bij het delven van tin op zee en op land. Milieudefensie maakte dit voorjaar diverse reportages over de tinmijnbouw op Banka en een actievideo waarin de arbeidsomstandigheden bij Microsoft vergeleken worden met die van de mijnwerkers op Banka. Volgens duurzaamheidsvergelijker Rank a Brand valt Microsoft met 4 van de 37 te behalen punten in de laagste categorie (Don’t buy), nét boven HTC en Huawei.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties