BRITAIN-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA-DEMONSTRATION

GAZA STAD – Na de moord op zeker veertig Palestijnen komt de balans na dertien dagen van Israëlische bombardementen in de Gazastrook op 388 slachtoffers. Velen van hen zijn vrouwen en kinderen.

In Saja’iyya, een wijk in Gaza Stad, zijn vanochtend vroeg zeker veertig Palestijnen om het leven gekomen, melden de plaatselijke autoriteiten. Ze zeggen dat de buurt onder vuur werd genomen door Israëlische tanks. Ook vanuit de lucht werd geschoten. Honderden en mogelijk zelfs duizenden bewoners zouden in paniek op de vlucht zijn geslagen. Er zijn tientallen gewonden.

Hamas meldt dat er in de buurt felle strijd is geleverd met Israëlische grondtroepen. Onder de doden is de zoon van een kopstuk van Hamas en zijn gezin. Ook een Palestijnse cameraman en de chauffeur van een ambulance zouden om het leven zijn gekomen. Israëlische media melden dat Hamas om een tijdelijk bestand van twee uur heeft gekregen om de lijken weg te halen, maar dat werd uiteindelijk één uur omdat Hamas het staakt-het-vuren zou hebben geschonden.

Het Israëlische leger maakte vanochtend vroeg bekend het grondoffensief in de Gazastrook verder uit te breiden. Het is onduidelijk hoeveel extra militairen naar het Palestijnse gebied worden gestuurd. Palestijnse hulpdiensten vrezen dat het aantal doden vandaag nog sterk zal oplopen. “De meeste doden en gewonden zijn burgers”, zo laat een woordvoerder van de hulpdiensten weten. Het aantal gewonden is ondertussen al opgelopen tot meer dan 3.000.

Het aantal Palestijnse vluchtelingen in de Gazastrook was zaterdag in een dag tijd verdubbeld tot meer dan 50.000. Dat zegt de VN-organisatie UNRWA, die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen. Een tekort aan noodvoorzieningen dreigt omdat maar rekening is gehouden met 35.000 vluchtelingen. De Palestijnen, die vluchten voor aanvallen van Israël, worden opgevangen in scholen. UNWRA probeert extra spullen aan te voeren, zoals matrassen.

De protesten tegen de Israëlische aanvallen nemen wereldwijd in aantal, omvang en frequentie toe. In steden als Parijs, Marseille, Brussel en Londen kwamen tienduizend betogers op de been. De media legden achteraf voornamelijk het accent op uitingen van antisemitisme en geweld in Brussel en Parijs, hoewel slechts een beperkt deel van de betogers zich daar schuldig aan maakte. Vandaag komen tegenstanders van de oorlog in Amsterdam de straat op onder het mom ‘Stop de genocide op de Palestijnen’, aanvang 15.00 uur op het Museumplein.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden

Het aantal omgekomen vrouwen is juist beperkt. Een duidelijk bewijs dat het percentage burgerslachtoffers enorm wordt overdreven.

Mustafa
9 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

Ik word misselijk van jou grote leugenaar kindermoordenaars. Ik persoonlijk vind al 1 dode teveel maakt niet uit of het Israëliër is of Palestijn. En jij durft te zeggen dat het overdreven wordt. Gewoon onmenselijk.

Jan
9 jaren geleden
Antwoord aan  Mustafa

Het aantal slachtoffers had zoveel lager kunnen zijn als hamas die raketinstallaties niet in woonwijken zou plaatsen.