begin again 1

De Ierse regisseur en schrijver John Carney had in 2006 een hit met Once. Met zijn nieuwste film Begin Again grijpt hij daar in wezen op terug. Basis van beide films is dat een man en een vrouw elkaar ontmoeten door het maken van muziek, hun passie hiervoor is de drijvende kracht. De films van Carney worden ook wel musicals genoemd. Ik zou het in dat geval onconventionele musicals willen noemen, maar muzikale fabels is hier beter op zijn plaats.

Wanneer een onlangs ontslagen muziekproducent in een club in New York op een verlegen jonge zangeres stuit, ziet hij daar wel brood in. Gretta (Keira Knightley) is door een stuk gelopen relatie enigszins depressief geraakt. Dan (Mark Ruffalo) heeft als producent al lang geen succes meer gehad en drinkt zich suf. Hun droom is samen een album op te nemen. Omdat ze geen geld voor het huren van een opnamestudio hebben, gaan ze de straat op voor het maken van geluidsopnames.

Once werd voornamelijk in de straten van Dublin opgenomen met een klein budget. De ruige eerlijkheid van die film maakte indruk. Voor Begin Again had de regisseur een veel groter budget beschikbaar, maar bleef desondanks trouw aan zijn idealen. Authenticiteit en passie voor muziek verbindt mensen, dat is de boodschap van beide films. Ook in Begin Again zijn de scènes in de straten van de stad het meest opmerkelijk te noemen. Carney weet het gebeuren op straat feilloos te verwerken in zijn dromerige meditatie over liefde, vriendschap en het belang van muziek.

begin again 2

Mark Ruffalo zet een ijzersterke rol neer als de morsige platenproducent die vecht voor zijn laatste kans om nog wat van zijn leven te maken. Keira Knightley maakt indruk met haar gereserveerde charme en haar spontane zangkunst. Er is sprake van een fraai contrast tussen de veertiger die alles al heeft mee gemaakt en de jonge vrouw die twijfelt aan haar capaciteiten als zangeres en liedjesschrijver. Carney kennende gaat hij niet voor zoetsappige en voorspelbare romantiek. Zijn onconventionele vertelstijl zorgt ervoor dat je niet weet waar het verhaal naar toe gaat.

De liedjes in Begin Again mogen dan niet zo memorabel zijn als die in Once, ze bezitten niettemin een onmiskenbare breekbare charme. Passie voor muziek als drijvende kracht om jezelf omhoog te krabbelen is de krachtige boodschap. Jezelf niet aan de duivel verkopen is een mooie doelstelling, het lichtelijk cynische beeld van de Amerikaanse muziekindustrie beklijft. Het is waarschijnlijk een krankzinnige droom om te geloven dat passie en authenticiteit kunnen overwinnen in deze harde wereld, maar het is fijn en verfrissend om zoiets in een Amerikaanse film te ervaren.

Ulrik van Tongeren

Begin Again (Entertainment One Benelux, 2013). Trailer Once  en trailer Begin Again.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties