35

LONDEN – Het Europees Netwerk tegen Wapenhandel (ENAAT) roept op tot een onmiddellijk einde aan Europese militaire steun voor Israël en voor een volledig EU-wapenembargo tegen álle strijdende partijen.

Terwijl het conflict in de Gazastrook blijft escaleren en het dodental inmiddels is opgelopen tot ruim 800 aan Palestijnse en 35 aan Israëlische zijde, “dienen alle EU-staten onmiddellijk alle export van militaire goederen en steun aan de partijen in het conflict stop te zetten”, zo meldt ENAAT. Gezamenlijk zijn de EU-landen na de VS een van Israëls belangrijkste wapenleveranciers.

In de afgelopen tien jaar hebben EU-landen voor meer dan 2 miljard euro aan vergunningen voor wapenuitvoer naar Israël afgegeven, inclusief 600 miljoen euro in 2012 alleen. Het gaat onder meer om munitie, vuurwapengeleidingsapparatuur en onderdelen voor militaire vlieg- en voertuigen. Volgens EU-rapportages hebben EU-landen sinds 2002 geen wapens meer aan Palestina geleverd.

Nederlandse onderdelen van F16-gevechtsvliegtuigen, Apache gevechtshelikopters en Hellfire-raketten eindigen via samenwerking met Amerikaanse bedrijven in handen van de Israëlische krijgsmacht. Italië is binnen de EU de belangrijkste wapenleverancier voor Israël. Sinds de recente luchtaanvallen op Gaza zijn begonnen, heeft Alenia Aermacchi (een Italiaans bedrijf onder controle van de Finmeccanica-groep) twee M-346 trainingsvliegtuigen aan de Israëlische luchtmacht geleverd.

Andrew Smith van de Britse Campaign Against Arms Trade: “Het leveren van wapens geeft Israël niet alleen militaire maar ook politieke steun. Europa moet haar invloed gebruiken om verzoening te promoten, niet om de spiraal van oorlog en conflict te voeden. Een onmiddellijk embargo op alle wapenexport vanuit EU-landen naar Israël en alle zijden in het conflict is essentieel als de EU vrede wil stichten.”

Een aantal Europese landen heeft een wederkerige relatie met Israël, waarbij ze jaarlijks miljoenen euro’s uitgeven aan ‘op het slagveld geteste’ wapens van Israëlische bedrijven. Een groeiend markt hierbij is die van de onbemande vliegtuigen (‘drones’). Zo heeft Spanje, dat de wapenexport naar Israël sinds 2006 heeft verdubbeld, searcher-drones van de Israel Aerospace Industries (IAI) aangekocht. In 2005 heeft het Britse Ministerie van Defensie een contract ter waarde van bijna een miljard pond gesloten met UAV Tactical Systems Ltd (U-TacS), een joint venture van het Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems en Thales UK, voor de ontwikkeling van Watchkeeper WK450-drones.

“We waarderen de oproep van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, aan alle partijen in het conflict om over te gaan tot een onmiddellijk staakt-het-vuren”, aldus Giorgio Beretta van het Italian Disarmament Network stelt. “In lijn daarmee moet de Italiaanse regering – die nu het Presidentschap van de Raad van de Europese Unie in handen heeft en een van de belangrijkste wapenleveranciers aan Israël is – initiatieven stimuleren die leiden tot een EU-wapenembargo tegen alle partijen in het conflict.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden

De EU heeft een beter voorstel aangenomen: Hamas en andere terreurgroepen ontwapenen.
Dan stopt het geweld ook, maar kunnen de Joden zich nog steeds verdedigen tegen neonazi’s die oproepen tot een tweede Holocaust.

Anoniem
9 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

Geeft een gedood kind in de Tweede Wereldoorlog jullie recht om de kinderen in het Midden-Oosten op de gruwelijkste wijze uiteen te rijten? Kleinzonen van verraders als Asscher hebben zich nu weer in sleutelposities gemanoeuvreerd om het Nederlandse volk te verraden en bedriegen. Mijn Joodse familie was in de Tweede Wereldoorlog goed en die nog over zijn en hun nazaten zijn nog steeds goed. Dus jullie bloeddorst is jullie eigen criminaliteit en heeft niets met de Holocaust te maken.

Jan
9 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Nee, natuurlijk niet. Zodra je aangevallen wordt sla je terug. Dat is heel normaal, zou jij ook doen. Mocht je het niet begrijpen, kijk eens naar: http://t.co/QCFOjO8DBY en zie hoe het geweld in Israel / Gaza kan stoppen.

9 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

U heeft blijkbaar het neozisitische Handvest van Hamas niet gelezen.
Wel doen, heel leerzaam, dan reageert u niet meer zo.
http://likud.nl/2012/11/wat-wil-hamas-nu-eigenlijk/

Ernst
9 jaren geleden

De VS zet de Russen in de beklaagdenbank omdat die de raket zouden hebben geleverd waarmee het Maleisische vliegtuig vorige week uit de lucht zou zijn geschoten.

De VS is dus schuldig aan de dood van al die Palestijnen, gezien het feit dat zij de IDF bewapenen.

Het “exceptionalisme” dat zij zichzelf toedichten, zorgt ervoor dat deze conclusie nooit wordt getrokken.

Mustafa
9 jaren geleden

Likoed

Israël heeft 1000 mensen vermoord. En u durft nog holocaust erbij te halen. Ik vind heel erg wat joden meegemaakt hebben en hopelijk gebeurt het nooit meer. Maar Israël is nu wel erg dichtbij het ontzuiveren van Palestijnen vooral kinderen zijn slachtoffers. Dus hou aub mee op met u leugens en toon beetje respect door onschuldige Palestijnen die vermoord zijn.

hendrik j.
9 jaren geleden
Antwoord aan  Mustafa

hoeveel mensen hebben uw geloofsgenoten al vermoord mustafa, ik hoor moslims nooit over die gruwelijke moordpartijen overal waar ze de macht hebben dat te doen.

even voor uw geheugen een paar voorbeelden van de vele,
pakistan
irak
jemen
afghanistan
nigeria
syrie
indonedia
libanon
algerije
gaza
etc etc

beetje last van een selectief geheugen zeker, maar wel in NL een uitkering genieten en demonstreren tegen joden en christenen, toch?

Guilty of being white
9 jaren geleden

Gezien het grote aantal zelfgemaakte en (gerestaureerde) Russische raketten dat inmiddels is afgevuurd op Israël kunnen we onderhand toch wel stellen dat het maken van vele slachtoffers de natte droom is van ee Palestijnen, en van de vele door schijnbaar heimwee geplaagde wannabe islamieten die haast tegen wil en dank in Europa lijken te moeten wonen.
Palestina heeft meer dan genoeg kans op vrede gehad.