36

Vlaamse artsen doen in het onderstaande een dringend beroep en moreel appèl op Belgische politici om de stilte rondom de oorlogsmisdaden in Gaza te doorbreken en sancties uit te vaardigen tegen Israël.

“Voor een arts is elk leven evenveel waard. Maar als in een gewapend conflict de ene partij geen kant op kan, 95 procent van alle slachtoffers heeft – onder wie veel kinderen – en moet ondergaan hoe ziekenhuizen worden aangevallen: hoe kunnen artsen in België dan stilzwijgend voortdoen. En vooral: waarom blijft op het politieke forum elke reactie uit?

In Gaza wonen meer dan 1,8 miljoen mensen, de helft kinderen. Sinds 2007 sluit Israël de water-, lucht- en landsgrenzen van de Gazastrook hermetisch af, waardoor het de meest dichtbevolkte openluchtgevangenis ter wereld is. Vanuit deze openluchtgevangenis worden geregeld raketten afgeschoten naar Israël door groeperingen die zich verzetten tegen deze bezetting. Deze raketten richten weinig materiële of menselijke schade aan, deels door het efficiënte luchtafweersysteem van Israël.

Sinds 8 juli van dit jaar bombardeert Israël de Gazastrook. Het betreft de derde grootschalige bommencampagne in zes jaar. Tot nu toe werden minstens 630 Palestijnen [inmiddels ruim 1000, red.] vermoord en meer dan 4.000 mensen raakten gewond. Eén op de drie slachtoffers is jonger dan 18 jaar. Duizenden huizen, moskeeën, scholen en de haven werden vernietigd, ook een revalidatieziekenhuis en de ambulance-centrale werden met de grond gelijk gemaakt.

Dat ook ziekenhuizen worden gebombardeerd is ongezien en overduidelijk een oorlogsmisdaad. Gaza heeft geen plaatsen om te schuilen: geen plek is veilig genoeg om naartoe te vluchten. De ziekenhuizen liggen overvol. Het transport van gewonden verloopt moeizaam, omdat de benzine voor de ambulances op raakt. Artsen en verpleegkundigen werken de klok rond, maar hebben nauwelijks elektriciteit, onvoldoende medicijnen en te weinig medisch materiaal. Dat het werk van zorgverleners doelbewust wordt bemoeilijkt, is een regelrechte schande.

Artsen stellen zich in oorlogen zoveel mogelijk neutraal op, omdat ze ervan overtuigd zijn dat elk leven evenveel waard is. Maar een conflict waarbij meer dan 95 procent van de slachtoffers aan één kant valt is geen oorlogsoperatie. Dat is een slachting. Een conflict waarbij onschuldige kinderen die geen enkele kant uit kunnen, worden gedood met bommen ‘te land, ter zee en in de lucht’ is geen oorlogsoperatie. Dat is een strafexpeditie. Van landen die zich schuldig maken aan slachtingen en strafexpedities koop je geen sinaasappelen, daar ga je niet op vakantie, daar verkoop je geen wapens aan, daar speel je geen UEFA-voetbal mee.

Zoals Mads Gilbert, de Noorse spoedarts die nu aan het werk is in het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza-stad, zei: “Als artsen vragen we voor één keer geen verbandmateriaal, geen spuiten. Stuur geen medische teams. De belangrijkste medische interventie die je nu kan doen is Israël onder druk zetten om de bombardementen te stoppen en de blokkade op te heffen.”

Als medici roepen wij onze politici op om deze keer Israël scherp te veroordelen voor de misdaden tegen de menselijkheid die het momenteel in Gaza pleegt en deze veroordeling krachtdadig op te volgen met economische en militaire embargo’s. Wij sluiten ons aan bij de oproep van onze internationale collega’s die deze week gepubliceerd werd door het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet, om het geweld in de Gazastrook streng af te keuren.

Regeringsonderhandelingen zullen best belangrijk zijn in deze vakantieperiode, maar ze zijn geen excuus om niet te reageren op het onrecht in de rest van de wereld. Wij zijn teleurgesteld en verontwaardigd over de oorverdovende stilte bij onze politici over de humanitaire crisis in de Gazastrook. De huidige slachtpartij in Gaza niet sanctioneren, is moreel onjuist. Israël kan geen enkele aanspraak maken op een speciale blinde vlek in ons geweten.”

Marc Van Ranst (KU Leuven), Selwa Othman (huisarts), Hanne Bosselaers (huisarts), Daan Van Brusselen (KU Leuven), Wouter Arrazola de Oñate (BELTA-VRGT), Dirk Van Duppen (GVHV), Louis Ide (Jan Palfijn Gent), Nemery Benoît (KU Leuven), Dirk Avonts (UGent), Geert LerouxRoels (UGent), Pierre Van Damme (UA), Steven Callens (UZ Gent), Petra De Sutter (UZ Gent), Patrick Van der Stuyft (ITG, UGent), Paul Van Royen (decaan geneeskunde UA), Jan De Maeseneer (Ugent). Mede namens tientallen andere medici.

Dit opiniestuk werd eerder gepubliceerd in de Belgische krant De Standaard.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mustafa
9 jaren geleden

Ik heb zwaar respect voor deze artsen. Israël moet stoppen. Israël is onmenselijk bezig. Hitler was een monster maar helaas doet Israël hetzelfde met Palestijnen. Al 1000 mensen vermoord.

9 jaren geleden

Zoals Belgische medische deskundigen hebben vastgesteld, overschrijden deze mensen hun medische eed door partij te kiezen in een conflict.

Terwijl notabende de burgerslachtoffers vallen als direct gevolg van de dubbele oorlogsmisdaad van Hamas: het schieten van raketten op Israëlische burgers en het daarbij schuilen tussen eigen burgers.

hendrik j.
9 jaren geleden

we hebben gezien wat voor artsen, die een oude joodse dame weigerde te behandel van 90 meen ik en haar wegzond.
moet wel een moslim zijn geweest of een linkse meeloper dat kan ook.