39

AMSTERDAM – Het internetbedrijf Google heeft vorig jaar zo’n 11,7 miljard euro aan omzet via een Amsterdamse brievenbusconstructie doorgesluisd naar belastingparadijzen.

Volgens The Irish Times heeft Google Ierland, waar de directie van het Europese hoofdkantoor zetelt, vorig jaar 11,7 miljard euro aan administratieve kosten van zijn totale omzet van 17 miljard kunnen aftrekken. Die kosten zijn vooral royalties die aan andere Google-entiteiten zijn betaald die via de zogenoemde Double Irish Dutch Sandwich-belastingroute werden doorgesluisd naar belastingparadijzen als Bermuda.

Google Ierland kan het geld via de Amsterdamse brievenbusconstructie laten doorstromen omdat in Nederland niet of nauwelijks belasting hoeft te worden betaald over royalties, terwijl die in het land van oorsprong als aftrekbare kosten gelden. Daarom maken veel internationale bedrijven als Starbucks, Microsoft, Dell, Ikea, Wal-Mart, Chevron, Samsung en Apple, maar ook artiesten als de Rolling Stones en U2, gebruik van een Nederlandse brievenbusmaatschappij.

Via de Amsterdamse brievenbusconstructie heeft Google aardig wat belasting ontweken in Ierland, waar het arme land niet blij mee is. Over de totale Europese omzet van 17 miljard euro in 2013 hoefde slechts 27,2 miljoen euro te worden betaald: 0,16 procent van de omzet. Onlangs maakte de Amerikaanse president Obama zich ook al druk over de belastingontwijkingsroutes waar Amerikaanse multinationals in toenemende mate gebruik van maken.

Nederland heeft zo’n 23.500 doelvennootschappen, ook wel brievenbusbedrijven genoemd en telt 187 trustkantoren die het bestuur van dergelijke bv’s op zich nemen. Tachtig van de honderd grootste bedrijven ter wereld hebben een vennootschap in Nederland waarmee belasting bespaard kan worden. De trustsector levert 2.200 banen op voor Nederland, inclusief belastinginkomsten van de doelvennootschappen, jaarlijks 1,8 miljard euro.

Eind vorig jaar presenteerde de Europese Commissie een voorstel om fiscale brievenbusconstructies aan banden te leggen. De plannen van Brussel moeten zowel door het Europees Parlement als de EU-lidstaten worden goedgekeurd. De nieuwe Europese regels zouden eind dit jaar moeten worden overgenomen door de lidstaten. Nederland is eventueel bereid de brievenbusconstructie aan te pakken, maar pas als er internationaal afspraken zijn over belastingstelsels.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties