08

WENEN – Al ruim 20.000 mensen uit meer dan honderd landen ondersteunen tot nu toe een rechtszaak tegen Facebook omdat het Amerikaanse internetbedrijf zich niet houdt aan de Europese privacywetgeving.

De Oostenrijkse advocaat en privacyvoorvechter Max Schrems klaagt Facebook aan vanwege verschillende vormen van privacyschending van haar klanten op het internet. Hij verwijst onder meer naar de steun van de netwerksite aan het Amerikaanse spionageprogramma Prism, onwettige gegevensuitwisseling met externe apps en tracking op andere websites via de ‘Vind ik Leuk’-button, het monitoren van gebruikers met ‘big data systemen’, de onwettige introductie van Graph Search, het zonder toestemming doorgeven van informatie aan derden en het niet bieden van een keuze over wat er met de data van een gebruiker gebeurt.

Facebook wordt in de rechtszaak aangeklaagd voor het overtreden van de Europese wetgeving, wat mogelijk is omdat het hoofdkantoor van het bedrijf in Ierland gevestigd is. Volgens Schrems zijn er in het verleden door Facebook weliswaar beloftes gedaan om verbeteringen door te voeren, maar nakoming daarvan duurt inmiddels al jaren. In 2012 stopte Facebook wel met het automatisch taggen van foto’s op basis van gezichtsherkenning na kritiek van Europa.

Vorige week riep Schrems gebruikers van Facebook op zich bij zijn rechtszaak aan te sluiten via een formulier op internet. Uitsluitend volwassenen die buiten Canada en de VS wonen (het hoofdkantoor van Facebook is voor hen gevestigd in de VS), komen hiervoor in aanmerking. Inmiddels hebben ruim 20.000 gebruikers zich bij hem aangemeld, voor de helft bestaande uit Duitsers en Oostenrijkers. Met tot nu toe ruim 2500 aanmeldingen is Nederland het op twee na grootste land dat deelneemt aan de gezamenlijke aanklacht. Vanwege de enorme respons is de limiet voor het aantal deelnemers voorlopig vastgesteld op 25.000.

Naast aanpassing van de privacyschendingen eist Scherms een schadevergoeding van 500 euro per aangemelde eiser. Die lopen volgens de initiatiefnemer geen rechtstreeks risico, aangezien alle kosten en juridische risico’s voor rekening van de Oostenrijkse activist zijn. Roland ProzessFinanz, een gespecialiseerde Duitse firma, betaalt de proceskosten. Indien succesvol, strijkt dat bedrijf wel 20 procent van de toegekende schadevergoeding op. Eind deze week wordt naar verwachting beslist of de zaak wordt aangenomen door de rechtbank in Wenen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties