09

GENÈVE – Zo’n 117.000 mensen zijn in Oost-Oekraïne op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld in het gebied. De humanitaire situatie in de regio wordt steeds slechter.

Alleen al in de afgelopen week moesten meer dan 6.200 mensen noodgedwongen hun huizen verlaten. Ze hebben daarbij de beschikking over weinig bezittingen en worden geconfronteerd met veel problemen zoals beperkte toegang tot financiële diensten. De infrastructuur in de regio is zwaar beschadigd en er heerst steeds vaker een tekort aan drinkwater. Veel huizen in de regio’s Donetsk en Loehansk zijn gedeeltelijk of geheel verwoest.

Vluchtelingenorganisatie UNHCR roept de Oekraïense regering op een centraal registratiesysteem op te zetten, zodat de coördinatie en hulpverlening aan de vluchtelingen verbeterd kan worden. Inmiddels zijn ook mensen teruggekeerd naar gebieden die weer onder controle staan van de Oekraïense regering. Volgens de plaatselijke autoriteiten zijn zo’n 4.000 mensen recentelijk teruggekeerd vanuit de regio Charkov naar Slavjansk en Kramatorsk.

De meeste intern ontheemden vinden onderdak bij familie of vrienden of huren elders woonruimte. Afgelopen week heeft de UNHCR een overeenkomst getekend met de autoriteiten in Donetsk om daar hulp te bieden aan de meest kwetsbaren. Veel Oekraïeners die hun land verlaten, vragen geen vluchtelingenstatus aan. Ze geven vaak de voorkeur aan een andere juridische status die beter van toepassing is op hun tijdelijke situatie.

Volgens de Russische autoriteiten hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar 168.677 ontheemden aangeklopt bij de Federale Migratiedienst. Ruim 6.300 mensen vroegen een vluchtelingenstatus aan. Anderen kozen voor oplossingen als tijdelijk asiel, tijdelijk verblijf of een woonvergunning. De Russische autoriteiten schatten dat sinds het begin van dit jaar 730.000 Oekraïeners naar Rusland zijn gekomen voor een tijdelijk of permanent verblijf.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hendrik j.
9 jaren geleden

precies dat wat de russen in de kaart speelt, een perfekt moment om de souvereine staat ukraine binnen te vallen onder het mom van hulp cq bijstand en nooit weer te vertrekken.

hup weer een flinke gebiedsuitbreiding, na een deel van georgie, een deel van moldavie, de krim en vervolgens??
de baltische staten, finland, wie het weet mag het zeggen.

9 jaren geleden
Antwoord aan  hendrik j.

Farage voorspelde in 2008 al de oorlog in Oekraïne. In een toespraak waarschuwde hij voor de gevaren bij een uitbreiding van Europa naar Georgië en Oekraïne. Zucht.

http://www.beurs.com/2014/08/08/nigel-farage-voorspelde-in-2008-al-de-oorlog-in-oekraine/52323