10

DOEL (B) – Een van de vier kernreactors in de Belgische plaats Doel ligt sinds dinsdag stil wegens oververhitting. Exploitant Electrabel vermoedt sabotage.

De stoomturbine van kernreactor 4 van de kerncentrale in Doel, gelegen tussen Antwerpen en de Nederlandse grens, raakte dinsdagmiddag defect en lekte 90.000 liter smeerolie in een reservoir waardoor hij oververhit raakte. Hierop werd de reactor stilgelegd. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) onderzoekt het voorval. Energieproducent Electrabel, exploitant van de kerncentrale, vermoedt dat sabotage door een personeelslid ten grondslag ligt aan het lek.

Ook toezichthouder FANC denkt in die richting. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het oliereservoir mogelijk niet zomaar is leeggelopen door een technisch defect, maar dat iemand daar bewust voor heeft gezorgd, laat een woordvoerder weten. Het FANC benadrukt dat het lek niet is ontstaan in het nucleaire gedeelte van de reactor, de zogenoemde kritische zone die zwaar beveiligd is. “Het is niet zo dat de nucleaire veiligheid meteen op het spel gestaan heeft”, aldus de woordvoerder.

Met een vermogen van 1039 MW is reactor 4 de grootste van de kerncentrale in Doel welke een totaalvermogen van 2911 MW opwekt. Reactor 3, met een vermogen van 1006 MW, werd in maart dit jaar uit voorzorg stilgelegd vanwege de aanwezigheid van duizenden haarscheurtjes in de 20 cm dikke betonnen wand, tegelijk met reactor 2 van de kerncentrale in Tihange om dezelfde reden. Hierdoor leveren de twee kerncentrales momenteel 30 in plaats van de gebruikelijke 60 procent elektriciteitsproductie voor België.

In 2009 kwam de kerncentrale in Doel in het nieuws nadat gebleken was dat een milieuactiviste erin was geslaagd vanaf de zomer van 2007 tot twaalf keer toe het ‘beveiligde’ terrein binnen te dringen. Ze deed dit om aan te tonen dat de beveiliging van de kerncentrale op dat moment een lachertje was en dat het gevaar van een aanslag reëel genomen diende te worden. Ze naderde tot op enkele meters de verboden nucleaire zone en fotografeerde geheime installaties. Haar ervaringen werden tot in details op internet gepubliceerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties