12

ISTANBUL – De Freedom Flotilla coalitie bereidt een nieuwe ‘vrijheidsvloot’ naar de Gazastrook voor. Om de veiligheid van de opvarenden te garanderen, zullen Turkse marineschepen hen begeleiden.

De ‘vrijheidsvloot’ zal opnieuw proberen hulpgoederen naar de Gazastrook te brengen om op die manier de Israëlische blokkade van het Palestijnse gebied te doorbreken. Bij een soortgelijke actie vier jaar geleden vielen tien doden doordat Israël het hulpkonvooi met militair geweld abrupt tot een einde bracht. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat de militaire aanval onderzoekt, heeft overigens nog steeds geen uitspraak gedaan.

Aan het nieuwe hulpkonvooi van de Freedom Flotilla coalitie, gefinancierd door de islamitische Humanitarian Relief Organization (IHH), nemen pro-Palestijnse activisten uit twaalf landen deel. De IHH kocht eerder drie schepen voor 1,8 miljoen dollar, waaronder de Mavi Marmara die in 2010 door Israël werd geënterd. Het geld zou afkomstig zijn van de Turkse religieuze handelsklasse die ook de partij van premier Erdogan aan de macht heeft gebracht. Israël beweert echter dat de vrijheidsvloot Hamas ondersteunt en dat de IHH banden heeft met Al Qaida.

Sinds 2008 hebben pro-Palestijnse activisten met wisselend succes tot negen keer toe geprobeerd de Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken met schepen beladen met hulpgoederen. Na de machtsovername van de militante Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook in 2007 besloot Israël veel goederen niet meer toe te laten in het gebied. Het Israëlische leger is deze zomer een grondoffensief gestart in de Gazastrook waardoor voedsel en water schaars zijn geworden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Flip
9 jaren geleden

Uitgelezen kans om als martelaar in het Paradijs te geraken. Rivieren van wijn en geiten in overvloed.