13

AMSTERDAM – Het heeft even geduurd maar inmiddels slaat ook de vakbond Abvakabo FNV voorzichtig alarm over de afbraak van de zorgverlening in Nederland.

“Mensen beginnen te voelen wat de desastreuze gevolgen zijn van het kabinetsbeleid”, stelt voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV. “Als we nu niets doen, wordt 2015 een zwart jaar voor ouderen, kwetsbare kinderen en zieken. We moeten tot het uiterste gaan om de zorg te redden.” De vakbond gaat volgens Van Brenk tot het uiterste. Een hete herfst met massademonstraties tegen het kabinet? Nee hoor, rustig aan , dan breekt het lijntje niet. Abvakabo FNV uit haar ongenoegen voorlopig middels het verzamelen van ondertekenaars voor de petitie Red de zorg.

Onder ouderen, zieken, gehandicapten en zorgmedewerkers in Nederland is onrust ontstaan, aldus de vakbond. Het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen en dat de mensen in hun omgeving meer zorgtaken op zich nemen. De zorg voor ouderen, langdurig zieken en kwetsbare kinderen legt het kabinet per 2015 bij de gemeenten neer, samen met een bezuiniging van meer dan 3 miljard euro. De meeste gemeenten hebben tot op heden nog geen duidelijkheid gegeven over welke zorg zij inkopen en welk budget beschikbaar is.

Tegelijkertijd kondigen zorgorganisaties massa-ontslagen aan. In Amsterdam verdwijnen 640 banen bij Amstelring, Careyn in Delft schrapt 1000 banen, Meander Groep Parkstad 1000 banen, Thebe in Tilburg 775 banen en Zorggroep Oude en Nieuwe land in Flevoland 363 banen. Abvakabo FNV wil de druk op het kabinet de komende tijd stevig opvoeren om de politiek alsnog te bewegen de Wet langdurige zorg uit te stellen. “Tevens willen we een fatsoenlijke invoering afspreken die recht doet aan de enorme zorgveranderingen”, aldus Van Brenk.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties