14

ANTWERPEN – Goed nieuws voor tegenstanders van kernenergie: Reactor 4 van Doel ligt zeker tot 2015 plat! De doorsnee Belg siddert daarentegen want het land stevent af op een tekort aan energie.

Kernreactor 4 van de centrale in Doel zal zeker niet gerepareerd zijn voor 31 december 2014, meldt exploitant Electrabel. De stoomturbine raakte op 5 augustus defect en lekte 90.000 liter smeerolie in een reservoir waardoor hij oververhit raakte. Hierop werd de reactor stilgelegd. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) onderzoekt het incident en spreekt het vermoeden uit dat er sprake is van sabotage.

Het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, is een onderzoek naar de oorzaak van het incident gestart. Rechercheurs van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen ondervragen de circa zestig werknemers die op de bewuste dag werkzaam zijn geweest in de zogenoemde machinekamer. Als gevolg van het incident heeft toezichthouder FANC werknemers van de kerncentrales in Doel en Tihange verplicht voortaan als koppel de technische installaties te visiteren.

De inwoners van België zien met angst en beven de herfst en winter op hun af komen. Met een vermogen van 1039 MW is reactor 4 de grootste van de kerncentrale in Doel welke een totaalvermogen van 2911 MW opwekt. Omdat reactor 2 van de andere Belgische kerncentrale in Tihange vanwege haarscheurtjes langdurig stillegt, produceren beide kerncentrales gezamenlijk momenteel 30 in plaats van de gebruikelijke 60 procent elektriciteitsproductie voor België.

Volgens Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, kan de situatie als ernstig aangeduid worden. Op korte termijn worden er geen problemen verwacht, maar als het kouder wordt dreigt er een tekort aan elektriciteit. Het energieverbruik in België ligt nu op 8.000 à 9.000 MW, maar stijgt in de wintermaanden tot 12.000 MW. Bij energieleverancier Electrabel echter maken ze zich geen zorgen. Als de nood aan de man is, kan er altijd elektriciteit worden geïmporteerd of gascentrales opnieuw worden opgestart.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties