15

TEL AVIV – Rond de tienduizend Israëliërs hebben donderdagavond in Tel Aviv deelgenomen aan een manifestatie voor het definitief beëindigen van de raketaanvallen door Hamas en vrede met de Palestijnen.

Sinds het uitbreken van de ‘oorlog’ tegen Hamas vonden er geregeld manifestaties plaats in het centrum van Tel Aviv waarmee een onmiddellijk einde van de Israëlische aanvallen op Gaza-stad werd geëist. Daaraan namen gemiddeld 200 Israëliërs deel. Voor een manifestatie tégen Hamas, maar ook voor vrede met de Palestijnen, kwamen donderdagavond op het Rabinplein zo’n 10.000 mensen de straat op. Ze deden een dringend beroep op de regering en het leger om de Palestijnse raketaanvallen vanuit Gaza voor eens en voor altijd te beëindigen.

Het was de eerste grote demonstratie in Israël sinds het land op 8 juli de strijd aanbond met Hamas. Alon Davidi, burgemeester van de zuidelijke stad Sderot, zei in een toespraak dat er nu eindelijk een politieke of militaire oplossing moet komen voor de veertien jaar durende raketaanvallen vanuit de Gazastrook. “Ik heb het volste vertrouwen in de overheid en het leger, maar tegelijkertijd vraag ik als burgemeester van Sderot dat zij nu voor eens en voor altijd een einde maken aan deze situatie”, aldus Davidi.

Verschillende demonstranten zwaaiden met de Israëlische vlag maar er waren ook tegenstrijdige protestborden en spandoeken te zien, met opschriften als ‘Bezet Gaza Nu!’ tot ‘Vrede met de Palestijnen’. Volgens cijfers van het Israëlische leger heeft Hamas sinds 8 juli ruim 3.500 raketten gelanceerd, waarvan 2.790 insloegen en rond de 600 tijdens hun vlucht werden neergeschoten. Deze ‘raketaanslagen’ zouden het leven hebben gekost aan twee Israëlische burgers en een Thaise landarbeider.

Het Israëlische leger daarentegen heeft bij het Gaza-conflict al minstens 32.000 artilleriegranaten – Made in the USA – afgevuurd, zo meldt de gezaghebbende Israëlische krant Haaretz. Hierdoor zijn tot op de dag van vandaag minstens 1.962 Palestijnen om het leven gekomen, volgens cijfers van de Verenigde Naties betreft 72 procent daarvan burgers. Daar tegenover zouden 64 Israëlische militairen zijn gedood tijdens het grondoffensief dat op 17 juli van start is gegaan.

Op 20 juli werden in minder dan een uur tijd zo’n 600 artilleriegranaten afgevuurd op de wijk Shujaiyeh, in het oosten van Gaza-stad. Op 1 augustus lag Rafah zwaar onder vuur, met meer dan 1.000 artilleriegranaten in drie uur tijd. Volgens Palestijnse bronnen kwamen daarbij 130 à 150 mensen om het leven, veelal burgers. Dat gebeurde na de gevangenneming van een Israëlische soldaat. Het Israëlische leger zegt deze aanval nader te onderzoeken.

Momenteel is er sprake van een tijdelijk staakt-het-vuren bestand, voorstellen voor een langdurige onderbreking van de ‘oorlog’ (in wezen is Israël de grote vernietiger) lijken op de lange baan te zijn geschoven. Israël wil ontwapening van Hamas en Hamas wil volledige opheffing van de Israëlische blokkade van de Gazastrook. De VN heeft toegezegd mogelijke oorlogsmisdaden tijdens deze Gaza-oorlog te zullen onderzoeken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden

Waarom wordt nog steeds de Hamas propaganda over het percentage burgers kritiekloos overgenomen?
De meeste doden zijn strijders van Hamas.

http://likud.nl/2014/07/wie-gaan-er-dood-in-gaza/

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

Maakt het gegeven dat je tot een politieke partij behoort dat gewapend verzet pleegt – zoals, laten we zeggen, de CPN’ers in WOII – dat je je burgerrechten verliest? Hamas leden zijn gewoon burgers, verzet plegende burgers.

knarfist
9 jaren geleden

De vernietiging van Israel en alle joden nastreven? doorsnee burger?

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Nee, geen doorsnee burgers. Ik vraag me alleen af of het verschil maakt of je doorsnee dan wel niet-doorsnee burgers massaal om zeep helpt. (Ben ook niet voor de doodstraf, jij wel?)