Actievoerders willen vanwege Gaza-oorlog toegang Defensie blokkeren

16

Het ministerie van Defensie aan de Kalvermarkt in Den Haag

DEN HAAG – Na een eerdere geslaagde actie bij de Israëlische ambassade willen tegenstanders van de Gaza-oorlog met een blokkade van het ministerie van Defensie de Nederlandse betrokkenheid aan de kaak stellen.

Onder het motto ‘Stop de Nederlandse collaboratie met de Israëlische oorlogsmisdaden!’ roepen tegenstanders van de Israëlische aanvallen op Gaza op om dinsdag rond het middaguur in Den Haag de toegang tot het ministerie van Defensie te blokkeren. De opzet is een exacte kopie van de succesvolle actie bij de ambassade van Israël waarbij honderden agenten werden ingezet door burgemeester Van Aartsen.

‘Nederlandse bedrijven en het ministerie van Defensie werken nauw samen met het Israëlische bezettingsleger’, zo stellen de initiatiefnemers op Facebook. ‘Het bloedbad dat lsraël in Gaza heeft aangericht, was niet mogelijk geweest zonder de politieke, economische en militaire steun van Nederland en andere staten. Het ministerie van Defensie verricht criminele werkzaamheden die onmisbaar zijn voor de Israëlische bezetting van Palestina.’

Minister van Defensie Plasschaert bracht in mei nog een bezoek aan Israël om de militaire banden te verstevigen. ‘Zo levert het Israëlische bedrijf Elbit Systems, dat ook een vestiging in Nederland heeft, surveillance technologie voor de illegale apartheidsmuur en Israëlische militaire operaties in Palestina. Daarnaast co-produceert Thales Netherlands Israëlische raketten, en wisselt Nederland kennis met Israël uit over moordwapens, waaronder drones‘, vermeldt de oproep.

Het is de bedoeling dat deelnemers aan de actie zich morgen om 12.00 uur vervoegen bij de ingang van het ministerie op de Kalvermarkt, tegenover het stadhuis in het centrum van Den Haag. ‘Let op! Dit is een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. We gaan het ministerie of een weg blokkeren en gaan daar niet vrijwillig weg totdat onze eisen worden ingewilligd. Wij zullen ons niet verzetten tegen de politie, maar laten ons indien nodig bewust arresteren.’

Eerder riep de organisatie Stop Wapenhandel de Nederlandse overheid op de samenwerking met Israël op het gebied van defensie stop te zetten. ‘Defensie-samenwerking tussen Nederland en Israël bestaat voor een belangrijk deel uit kennisuitwisseling en trainingen. Onder meer het Korps Commandotroepen maakt gebruik van Israëlische trainingsfaciliteiten. Dit past in het streven van de regering tot verdieping van de bilaterale banden met Israël’, aldus Stop Wapenhandel.

Share Button

1 Reactie op Actievoerders willen vanwege Gaza-oorlog toegang Defensie blokkeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*