20

DEN HAAG – Tientallen actievoerders hebben vandaag de toegang tot het ministerie van Defensie voor korte tijd geblokkeerd. De politie hield 45 personen, waaronder omstanders.

De actievoerders kwamen rond het middaguur bijeen op de Kalvermarkt in het centrum van Den Haag. De politie was reeds in groten getale aanwezig en had het ministerie van Defensie hermetisch afgegrendeld, onder andere met dranghekken. Omdat hen de doorgang tot de hoofdingang van het ministerie werd belet, gingen de ruim 30 actievoerders voor het ME-kordon op straat zitten. Opvallend was de aanwezigheid van journalisten, fotografen, cameraploegen en bloggers, bijna dubbel in aantal.

De betogers gingen tot de sit-down actie over om de vriendschapsband tussen de Nederlandse overheid – Defensie in het bijzonder – met Israël scherp te veroordelen. “Nederlandse bedrijven en het ministerie van Defensie werken nauw samen met het Israëlische bezettingsleger. Het bloedbad dat lsraël in Gaza heeft aangericht, was niet mogelijk geweest zonder de politieke, economische en militaire steun van Nederland en andere staten”, aldus een van de initiatiefnemers van de actie.

Minister van Defensie Plasschaert bracht in mei nog een bezoek aan Israël om de militaire banden te verstevigen. “Zo levert het Israëlische bedrijf Elbit Systems, dat ook een vestiging in Nederland heeft, surveillance technologie voor de illegale apartheidsmuur en Israëlische militaire operaties in Palestina. Daarnaast co-produceert Thales Netherlands Israëlische raketten, en wisselt Nederland kennis met Israël uit over moordwapens, waaronder drones.”

Diverse actievoerders droegen Palestijnse vlaggen en er werden leuzen geroepen als ‘Free Palestine’, ‘Netanyahu moordenaar’ en ‘Timmermans, bloed aan je handen’. De politie gaf de demonstranten een kwartier de tijd om hun actie te houden. Toen ze daarna niet vrijwillig wilden vertrekken, werden ze een voor een aangehouden. Volgens een ooggetuige werden ook omstanders die op enige afstand toekeken naar de groep actievoerders geleid om vervolgens te worden aangehouden. Ron 16 uur werden de eerste twaalf arrestanten vrijgelaten, de rest volgde enkele uren later.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties