22

AMSTERDAM – Vorig jaar brandde de opslagloods van Stichting Theaterstraat af. Poptempel Paradiso zet haar deuren binnenkort open voor een benefietfeest.

Begin december vorig jaar vond er in het industriegebied De Heining in Amsterdam West een uitslaande brand plaats. Een twaalftal bedrijfjes raakte ernstig gedupeerd, waaronder Stichting Theaterstraat. De opslagloods, waarin zich onder andere een lichtinstallatie, geluidsinstallaties, kabels en gereedschap bevonden, brandde tot de grond toe af. De vrachtwagens, bus en het grote podium die zich in de aangrenzende zogenoemde oplaadloods bevonden, bleven bespaard.

Theaterstraat is in actiekringen, alsmede bij buurtcomités en ngo’s, bepaald geen onbekend collectief. Voortkomend uit Aktie Tomaat en het Zomer Straattheater werd Theaterstraat in 1976 opgericht. Als eerste belangrijke bijdrage aan het protest op straat verzorgde het collectief de geluidsinstallatie voor bewoners van de Amsterdamse Nieuwmarkt die hun met sloop bedreigde woningen op aandrang van de autoriteiten dienden te verlaten vanwege de aanleg van de metro.

Sindsdien is Theaterstraat niet meer weg te denken als collectief dat facilitaire bijdragen levert in de vorm van (mobiele) podia, geluidsinstallaties en vervoer naar acties met de befaamde rode actie-stadsbus. De bijdrage van het collectief aan de Spektakelblokkade rond het Shell-laboratorium in Amsterdam Noord, uit protest tegen de steun van de oliegigant aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika, wordt door henzelf als een van de hoogtepunten gezien.

Sinds het verlies van de loods, apparatuur en gereedschap is er veel gebeurd. Razendsnel zijn vrijwilligers met vereende krachten aan de slag gegaan om de puinhopen op te ruimen en een begin te maken met de bouw van een nieuwe opslagloods. Tevens werd comité ‘Help Theaterstraat uit de brand’ in het leven geroepen om geld in te zamelen. Ondanks verwoede pogingen heeft het collectief geen brandverzekering kunnen afsluiten vanwege de dubieuze reputatie van De Heining. Vele donaties volgden na de brand, maar het is nog niet genoeg.

In samenwerking met Paradiso organiseert het comité ‘Help Theaterstraat uit de brand’ op 31 augustus een benefietfeest, met optredens van onder meer de Kift, The Ex, Fanfare van de Eerste Liefdesnacht en Kalio Gayo. Om de sfeer en opbrengst van de avond verder te verhogen, vindt er een veiling plaats van verbrande kunst die is ontstaan uit fraai gevormde objecten die bij het opruimen van de smeulende puinhopen werden aangetroffen. Direct doneren is niet verboden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties