30
België vervangt op termijn de F-16

BRUSSEL – Ze doen er wat langer over dan hun Nederlandse en Deense collega’s, maar inmiddels heeft ook de toekomstige Belgische regering intern haar voorkeur uitgesproken voor aanschaf van JSF’s gekoppeld aan nieuwe kernwapens.

De toekomstige regering van België wil op termijn het huidige arsenaal ‘verouderde’ F-16’s vervangen door nieuwe gevechtsvliegtuigen. Geen verrassing, aangezien de formatiepartijen CD&V, Open Vld, N-VA en MR deze vervanging reeds in hun verkiezingsprogramma hadden staan. Wat defensie betreft valt de keuze op de JSF (F-35) aangezien die van de uit vier te kiezen types de enige is welke gemoderniseerde kernwapens kan afschieten.

Nu de regeringsformatie intern heeft besloten de gevechtsvliegtuigen over een jaar of tien te vervangen, is het vrijwel zeker dat men de voorkeur van defensie zal volgen. De kosten voor aanschaf van de Amerikaanse JSF worden voorlopig op 4 miljard geraamd. In de tussentijd zullen de huidige F-16’s zodanig worden aangepast dat ze rond 2019 in staat worden geacht een gemoderniseerde versie van het huidige type kernwapen, waarvan er circa twintig op vliegbasis Kleine Brogel liggen opgeslagen, af te schieten.

Ook voor de fregatten en mijnenjagers van de zeemacht, nieuw materieel voor de landmachten en drones wordt een strategische oriëntatie bepaald, zo vermeldt de formateursnota. Daar bestaat eveneens eensgezindheid over. Enige nuance is hierbij wel op zijn plaats, want zo’n ‘oriëntatie’ wil zeggen dat in de komende regeerperiode hoogstens bepaald wordt of er sprake zal zijn van extra investeringen op defensieterrein.

In 2010 lekte een rapport uit van de Amerikaanse Rekenkamer waarin beschreven wordt dat zes NAVO-lidstaten, waaronder Nederland en België, in april van dat jaar met de VS een geheim akkoord hadden afgesloten over stationering van nieuwe Amerikaanse kernwapens ter vervanging van de huidige B61-bommen. De VS wil de kernwapens vervangen door een modernere versie met staartvinnen die nog vernietigender zijn. Ook is er overeenstemming bereikt over het feit dat de JSF de nieuwe atoombom zal afwerpen.

De verontwaardiging in Belgische politieke kringen hierover was groot. “Het is bijzonder stuitend dat zo’n belangrijk ethisch en militair-technisch dossier in de achterkamertjes wordt bedisseld, zonder parlementair debat”, zei N-VA-Kamerlid Theo Francken destijds. Vier jaar later neemt N-VA deel aan de regeringsformatie en stemt achter gesloten deuren in met vervanging van de F-16’s door de JSF, en indirect met modernisering van het arsenaal Amerikaanse kernwapens. Draaideurcriminelen, je hebt ze overal.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties