31

HEERLEN – Ruim 1,7 miljoen wereldburgers, waaronder Desmond Tutu, doen een klemmend beroep op pensioenfonds ABP om niet langer te investeren in Israëlische banken.

Vandaag komt het bestuur van ABP, het grootste pensioenfonds met 2,8 miljoen leden werkzaam bij de overheid of het onderwijs, bijeen om te bespreken of ze de miljoenen euro’s aan Nederlands pensioengeld terugtrekken uit Israëlische banken die investeren in de uitbreiding van illegale Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied. Pensioenfonds PGGM/PFZW heeft zich om deze reden al eerder teruggetrokken.

ABP investeert 68 miljoen euro in drie betrokken Israëlische banken. De Zuid-Afrikaanse voormalig aartsbisschop Desmond Tutu heeft het pensioenfonds in een open brief verzocht om te stoppen met investeren. Tutu, die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor zijn strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, vindt dat ABP door de investeringen meewerkt aan het schenden van mensenrechten.

Die mening is inmiddels 1,7 miljoen wereldburgers toegedaan. Via de website Avaaz,  volgens eigen zeggen een online campagnenetwerk dat de stem van gewone mensen laat doorklinken in wereldwijde besluitvorming, hebben ze ABP laten weten dat pensioengeld toch echt niet bedoeld is om te investeren in het schenden van mensenrechten in de door Israël bezette Palestijnse gebieden. Daarvan hebben zo’n 40.000 Nederlanders een protestbrief naar ABP verzonden.

De vraag is of het bestuur van ABP vandaag het goede voorbeeld van PGGM/PFZW zal opvolgen. ABP-vice-voorzitter Cees de Veer houdt in het FD Pensioen Pro een slag om de arm: “Ons standpunt is dat wij geen politieke instelling zijn. Tot nu toe hebben wij niet kunnen constateren dat de drie banken waar het om gaat zich schuldig maken aan mensenrechten schendingen. Ze maken slechts het betalingsverkeer in de bezette gebieden mogelijk.”

De Veer zegt niet precies te weten of de banken ook hypotheken verstrekken waarmee de bouw van de nederzettingen wordt gefinancierd. “Dit soort feiten moet op tafel komen tijdens de bestuursvergadering en het gesprek met Avaaz in september. We willen ons beleggingsbeleid voeren op toetsbare elementen en ons niet te veel laten leiden door emoties. Overigens merken we dat de ondertekenaars van de petitie niet per se de mening vertolken van de gemiddelde ABP-deelnemer.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties