32

HEERLEN – Pensioenfonds ABP gaat onverstoorbaar door met het steunen van Israëlische banken die investeren in de illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied.

De directie legt daarmee een protestbrief van de Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu en een Avaaz-petitie ondertekend door 1,7 miljoen wereldburgers naast zich neer. Die vinden dat ABP door de financiële steun van 68 miljoen euro aan Bank Hapoalim, Bank Leumi en Mizrahi Tefahot Bank meewerkt aan de uitbreiding van illegale Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied.

De directie van ABP heeft de brief van Tutu, samen met andere reacties ten aanzien van de beleggingen, donderdag op de maandelijkse bestuursvergadering besproken. ABP acht de reacties en signalen tegenstrijdig van aard. ‘Zij pleiten zowel voor het terugtrekken van de beleggingen in Israëlische banken als voor het handhaven daarvan. Het fonds neemt alle signalen zeer serieus en heeft begrip voor alle onrust en emotie die het conflict in Gaza oproept’, meldt de communicatiemedewerker op de website.

ABP zegt het bestaande beleid voor verantwoord beleggen te handhaven: ‘Dat beleid formuleert een aantal objectieve, rationele criteria waarlangs beleggingen beoordeeld worden. Volgens de criteria van het huidige beleid zijn beleggingen in Israëlische banken niet in strijd met nationale of internationale wetgeving of gedragslijnen.’ Pensioenuitvoerder PGGM besloot begin dit jaar wél om zijn investeringen in vijf Israëlische banken te staken.

Grote vraag is in hoeverre de 2.8 miljoen leden van het ABP, werkzaam bij de overheid en in het onderwijs, akkoord gaan met dit ronduit vage en dubieuze standpunt van hun pensioenfonds. Dat de veel verdienende ABP-directie stinkt, bleek eerder dit jaar toen bekend werd dat de beleggingen van het pensioenfonds in kernwapenbedrijven zijn opgelopen tot ongeveer 1,1 miljard euro. Een stijging van 35 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Je zal vandaag de dag maar een correcte ambtenaar of pedagogische onderwijzer zijn… Kom op mensen, trek eens aan die bel. Laat de directie van ABP weten wat je van hun verderfelijke beleggingspraktijken vindt, en/of neem deel aan de Pensioendialoog. Van een kleine drie miljoen ABP-leden zullen er toch wel genoeg bereid zijn de directie heen te wijzen om vervolgens dit pensioenfonds op een duurzame en vreedzame koers aan te laten sturen? Het is jullie geld waar oorlog mee wordt gevoerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties