34

LUIK – Pro-Palestina activisten hebben in de vertrekhal van luchthaven Bierset met rode vloeistof een ‘bloedbad’ gecreëerd. Israël gebruikt de luchthaven als tussenstop voor militaire transporten vanuit de VS.

Een zestal vrouwen van de actiegroep Les LilithS betrad op 26 augustus rond het middaguur de vertrekhal van Bierset nabij de Belgische stad Luik. Ze gooiden vaten met rode vloeistof leeg over de vloer waardoor er een ‘bloedbad’ ontstond. ‘Hoeveel tonnen wapens voor zoveel liter bloed?’, was te lezen op een van de Engelstalige spandoeken. Onderwijl scandeerden en zongen ze met omhoog geheven gebalde vuisten pro-Palestijnse leuzen. De luttele aanwezigen in de hal wisten niet wat ze meemaakten.

Nadat de foto’s waren gemaakt, verlieten ze de vertrekhal waarna veiligheidspersoneel en agenten hen aanhielden. In een persbericht klaagt de actiegroep het gebrek aan transparantie aan over de betrokkenheid van België inzake doorvoer van Amerikaans militair materieel bestemd voor Israël. Bovendien verwijten ze de Belgische en Waalse regering dat ze hier hun ogen voor sluiten. De luchthaven van Luik ontkent de aantijgingen en wijst erop dat de luchthaven zich, net als alle andere luchtvaartbedrijven, aan de wetgeving omtrent militair transport houdt.

Begin deze maand werd een open brief aan de Belgische kabinetsformatie gepubliceerd op internet waarin ruim 25 organisaties aandringen om ‘de rol van België inzake de belegering van de Gazastrook aan de kaak te stellen.’ België speelt daarin in hun ogen een belangrijke rol daar de aanvoer van munitie voor het Israëlische leger vanuit de VS via Bierset geschiedt. ‘België speelt een rol in de logistieke levenslijn van de Israëlische oorlogsmachine. Waarde politici, engageer u om de logistieke medewerking aan oorlogsvoering stop te zetten.’

De Israëlische maatschappij El Al Cargo maakte voor haar vrachtvliegtuigen met militair materieel afkomstig uit de VS bijna zestig jaar lang gebruik van Schiphol om bij te tanken. Eind juli 2006, toen Israël net begonnen was Libanon te bombarderen, werd aan de hand van Kamervragen bekend gemaakt dat in veertien maanden tijd bijna 120 miljoen Amerikaanse slaghoedjes via Schiphol naar Israël werden vervoerd en zo’n 135.000 stuks munitie. Slaghoedjes worden gebruikt om kogels af te vuren.

Israël kon deze vorm van transparantie niet waarderen. In 2008 werd voor de tussenstops van El Al Cargo luchthaven Schiphol verruild voor Bierset. Officieel wegens een verhoging van de Nederlandse landingsgelden, maar uiteraard speelde de afwezigheid van een meldplicht voor de doorvoer van vracht daarin een bepalende rol. België hanteert geen meldplicht zolang de getransporteerde goederen niet worden overgeladen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hendrik j.
9 jaren geleden

dom achterlijk volk, laat ze demonstreren tegen die hamas leiders, die kinderen aan hekken ophangen en vrouwen op daken plaatsen.
zelf zit dat tuig diep in kelders verstopt og in qatar.