05

DONETSK – Het Nederlandse onderzoeksteam dat in Oekraïne de oorzaak van rampvlucht MH17 probeert te achterhalen, heeft nooit met de Oekraïense commandant gesproken die aanvankelijk leiding gaf aan de berging.

Kolonel Alexei Migrin van de Emergency Services van de regio Donetsk was op 17 juli aan het eind van de dag de man die het bergingswerk naar de lichamen coördineerde. Vijf dagen lang stuurde hij reddingswerkers, mijnwerkers en vrijwilligers aan die op zoek gingen naar de lichamen van slachtoffers van de vliegtuigramp. Volgens Migrin werd bij elk lichaam een document gevoegd waarop informatie stond over de vindplaats.

Geen van de Nederlandse leden van het onderzoeksteam dat vijf dagen na de vliegramp ter plaatse op onderzoek uitging, heeft Migrin daar over gesproken. “U bent de eerste”, zegt de kolonel tegen RTL Nieuws. “Niemand heeft mij tot de dag van vandaag geïnterviewd. Ik heb geen informatie gedeeld. Alle documenten waarmee wij hebben gewerkt, kaarten en schema’s, liggen bij ons in de regionale staf.” Als het nodig mocht zijn, zegt Migrin de informatie beschikbaar te willen stellen.

De brandweercommandant van Torez, Sergei Michenko, was als één van de eerste ter plaatse op de rampplek. Hij gaf operationeel leiding aan een team reddingswerkers dat op zoek ging naar lichamen in de buurt van Rozsypne. Pas ruim twee weken na de ramp heeft hij één keer een uur met twee Nederlandse politieagenten gesproken. Dat gesprek verliep uiterst moeizaam, zegt Michenko, omdat de Nederlanders een slechte tolk hadden geregeld.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie spreekt tegen dat de Nederlanders zonder overleg zijn gaan zoeken. “Voordat de zoektocht begon, is met alle relevante partijen gesproken”, aldus een woordvoerder aan RTL Nieuws. In een reactie laat de Nationale politie weten geen namen te noemen van personen met wie gesproken werd in Oekraïne. Premier Rutte beloofde op 18 juli dat ‘de onderste steen boven’ zou komen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert volgende week de eerste onderzoeksresultaten…

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dirk
9 jaren geleden

De OVV geeft de eerste onderzoeksresultaten op basis van ‘beschikbare bronnen’, dus hoe zit het met die geheimhoudingsverklaring van het OM met Oekraine???

Verder is dit vooral een blamage voor de journalistiek. Hoe komt het dat journalisten ter plaatse nooit met deze mensen hebben gesproken? RTL was trouwens de eerste, dus NOS-‘kwaliteitsjournalistiek’ loopt achter feiten aan.