06

DOHA – Twee Britse mensenrechtenactivisten die in verband met het geplande WK voetbaltoernooi in 2022 in Qatar de werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten onderzochten, worden sinds zaterdag vermist.

Krishna Upadhyaya en Ghimire Gundev verdwenen afgelopen zaterdag na het versturen van teksten aan collega’s waarin ze melding maakten van het feit dat ze in Doha gevolgd werden door agenten in burgerkleding. Ze vreesden te worden gearresteerd wanneer ze het land zouden verlaten. De mensenrechtenactivisten, afkomstig uit Nepal en in bezit van een Brits paspoort, hadden de dagen voorafgaande hun verdwijning gesprekken gevoerd met Nepalese arbeiders over hun werk- en leefomstandigheden.

Upadhyaya en Gundev deden hun onderzoek in opdracht van het Global Network for Rights and Development (GNRD) uit Noorwegen. De mensenrechtenorganisatie spreekt nu de vrees uit dat hun medewerkers worden vastgehouden door de politie van Qatar en risico lopen te worden mishandeld of gemarteld. Amnesty International heeft al eerder haar bezorgdheid uitgesproken over de behandeling van drie gearresteerde Filipijnen die gedurende hun detentie in Dohan zouden zijn gemarteld.

Qatar wordt sterk bekritiseerd vanwege de erbarmelijke arbeidsomstandigheden waaronder 1,4 miljoen gastarbeiders moeten werken om op tijd het WK in 2022 te kunnen laten beginnen. Reeds ruim 400 Nepalezen kwamen tussen januari 2012 en mei van dit jaar om het leven als gevolg van arbeidsongevallen, een sterftecijfer van één werknemer per dag. Qatar benadrukt dat geen van deze sterfgevallen zich heeft afgespeeld op de WK-bouwlocaties.

Het doorgaan van het prestigieuze voetbaltoernooi over acht jaar komt steeds meer op losse schroeven te staan. De toewijzing van Qatar als gastland zou het gevolg zijn geweest van omkoping. De Qatarees Mohammed bin Hamman, voormalig vice-president van de FIFA, zou ruim twee miljoen euro hebben hebben betaald aan Aziaten binnen de internationale voetbalbond om hun voorkeur uit te laten spreken voor Qatar. De man zou tevens Afrikaanse en Thaise officials hebben omgekocht.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties