11

‘Doe mij maar een marinier’, schrijft Martin Sommer, de trotse chef van de Haagse redactie van de Volkskrant in zijn column van jongstleden zaterdag. En dan bij voorkeur ‘een marinier met spierballen als dijbenen’. Is hier soms sprake van een coming out, of zou Sommer in z’n jeugd zijn afgekeurd voor militaire dienstplicht en probeert hij dit alsnog te compenseren?

Sommer houdt een vurig pleidooi voor herintroductie van de marinier om de veelplegers in dit land, tevens in bezit van een uitkering, te drillen in plaats van te pamperen. De politiek commentator wordt gedreven door zijn niet aflatende strijd tegen het linkse gedram dat ons land zoveel ellende heeft bezorgd. Dat maakt hij duidelijk in de voorlaatste zin van de column waarin hij veelplegers voor het gemak maar generaliseert naar bijstandsgerechtigden in het algemeen: ‘Wat schieten bijstandtrekkers er mee op om dag in dag uit op de bank te zitten, al of niet met een blok hasj?’ Eigen schuld dikke bult. Straffen die hap, vroeg opstaan en aanpakken!

Onder ‘bijstandstrekkers’ blijkt de columnist ‘Marokkanen, Antillianen en Surinamers’ te verstaan. Dat zijn criminelen, verslaafden en aanhangers van de Islamitische Staat die heropgevoed moeten worden. Niet te vatten wat links te weeg heeft gebracht, walgt Sommer. Als voorbeeld daarvan benoemt hij zijn VK-collega Thomas von der Dunk. Die had onlangs in een opinieartikel gewaagd het over de oorzaak te willen hebben waarom jongeren voor de jihad kiezen: ‘Zolang het Westen weigert de eigen rol te herzien, blijven de nieuwe rekruten voor de IS toestromen.’ Vervolgens rolt pardoes de marinier uit de mouw van Sommer.

Wat nou begrip! ‘Overmaat aan begrip had juist ruïneuze gevolgen.’ Sommer zoomt hier in op veelplegers. Wat hebben we niet geprobeerd om ze in het gareel te krijgen? Vervolgens noemt Sommer voornamelijk rechtse projecten die desastreus uitpakten. Hij begint vanzelfsprekend in het museum van de geitenwollen sokken die er lang geleden al de brui aan hebben gegeven. Dan hoeven we het er niet over te hebben, denk je dan. Toen kwamen de rechtse strafkampen Glen Mills en Den Engh, maar ‘dat bleken sektes’. En sektes zijn links, hoor je Sommer denken. Links omdat de strafkampen geen effect hadden, die kunnen dan nooit rechts zijn. Want 78 procent van de jongeren bleek recidivist. Daar win je geen oorlog mee – onze oorlog dan.

Vervolgens benoemt Sommer De Vinkenbrug, de instelling van de gespierde marinier die onder stichting Herstelling valt. Deze raakte in opspraak door misstanden zoals het kleineren van de (verplichte) deelnemers door gefrustreerd personeel. De dagelijkse praktijk? Om de haverklap wordt gedreigd met korting op de uitkering als men bijvoorbeeld geen onzinnig klusje wil doen zoals peuken rapen, schoenen poetsen enzovoort. Of een volwaardige baan bij een werkgever met behoud van uitkering waar alleen het bedrijf beter van wordt, een circuit waar men niet of nauwelijks meer uitkomt. En meer van dit soort gevallen met een overdaad aan bewijs van de SP, FNV, comité Dwangarbeid Nee en de Bijstandsbond.

Sommer vraagt zich niet af of het hardvochtige beleid om bijstandsgerechtigden te straffen voor hun werkloosheid, dat overigens al jaren praktijk is, misschien niet medeoorzaak kan zijn van de maatschappelijke problemen van dit moment. De criminele Top 600, die volgens Eberhard van der Laan in de Herstelling verblijft en stevig aangepakt mag worden, is door het nieuwe Amsterdamse stadsbestuur inmiddels uitgebreid naar Top 1000. Daarbij moet opgemerkt worden dat in de Herstelling, naast wat ‘topjongens’, vooral eerzame mensen verblijven die de pech hebben werkloos te zijn geraakt.

De moraal van dit verhaal? Blijkbaar werkt het strenge rechtse beleid toch ook niet echt.

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guinevere
9 jaren geleden

Morgen, woensdag 10 september, organiseert het comité Dwangarbeid Nee een actie tegen de verplichting om te werken met behoud van uitkering. Verzamelen om 16.30 op het Weesperplein in Amsterdam, meer info: https://www.facebook.com/events/1530680913821289/1530683140487733/?notif_t=like

hendrik j.
9 jaren geleden
Antwoord aan  Guinevere

tuurlijk, je zal toch eens met je kont van de bank af moeten, vreselijk, het is veel fijner gratis geld te ontvangen, opgebracht door wel loyale, dus werkende mensen, hup aan het wek, al dat volk dat niets mankeert maar niet werkt.

het wordt tijd dat structureel werk weigeren leidt tot beeindigen van een uitkering.

ron
9 jaren geleden
Antwoord aan  hendrik j.

Beste Hendrik J.,

Je schrijft: “het wordt tijd dat structureel werk weigeren leidt tot beëindigen van een uitkering”

Zo ver is het allang, het gaat om een kleine percentage op wie dat van toepassing is. Hier gaat het om mensen (meer dan 400.000) die niet structureel werk weigeren, sterker, die zelfs graag willen werken. Sommer zoomt in op veelplegers, maar dan generaliseert hij voor het gemak.

“Structureel” zoals jij zegt, oftewel als gevolg van de crisis, is er te weinig werk en men komt met een tijdelijk contract vrijwel meteen in de bijstand terecht. Dat is je blijkbaar ontgaan. Om mensen dan maar onder het mom van luilak of crimineel te dwingen met behoud van een uitkering te werken, zonder enig vooruitzicht, los je geen crisis mee op. Werkgevers worden natuurlijk wel blij van goedkope arbeidskrachten.

hendrik j.
9 jaren geleden
Antwoord aan  ron

het is een kwestie van fatsoen, eer en loyaliteit om voor die uitkering iets terug te doen.
wandelen met zieken etc, er zijn legio zaken die om diverse redenen niet meer worden ingevuld en waar vrijwilligers worden gezocht, dus hop van die bank af.

ron
9 jaren geleden
Antwoord aan  hendrik j.

Beste Hendrik J.,

Hoe kom je er bij dat uitkeringsgerechtigden niet beschikken over fatsoen, eer en loyaliteit? Genoeg onderzoeken wijzen uit dat ze vrijwilligerswerk doen en/of naasten helpen. (Maar misschien niet die paar in jouw omgeving). Ik denk dat jij jouw vooroordeel helemaal weeft rond je karikatuur ‘dus hop van die bank af’. Een gedachte (oftewel beperkt wereldbeeld) waar je volgens mij moeilijk afstand van kan doen – stel je voor, je zou eens anders moeten gaan denken.

hendrik j.
9 jaren geleden
Antwoord aan  ron

beste ron, ik zou uit naar die onderzoeken waar u naar verwijst, gaarne die cijfermatige onderbouwing.
dat van die 80% van de niet westerse allochtonen structureel niet werken, tuurlijk is ook moeilijk met die kekke jurkjes, geile mutsjes en woeste baarden, is natuurlijk bekend, maar graag de rest.

hendrik j.
9 jaren geleden
Antwoord aan  hendrik j.

sorry ron, moet uiteraard zijn, ik zie uit naar etc

ron
9 jaren geleden
Antwoord aan  hendrik j.

Voor cijfers kun je o.a. terecht bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. Wel even het juiste onderzoek opduiken, want er zijn talloze onderzoeken verschenen. (Het geld dat inmiddels is besteed aan onderzoeken naar bijstandsgerechtigden is enorm, je zou kunne spreken van een werkgelegenheidsproject voor beginnende onderzoekers.) Gebruik de zoekterm(en) ‘bijstand vrijwilligerswerk’ op de site van het SCP (of het CBS etc), maar dat kan ik wel aan je overlaten denk ik.

Het kan niet anders dan een hoog percentage zijn, want vrijwilligerswerk is bv voor langdurig werklozen (meestal ouderen) sowieso verplicht.

hendrik j.
9 jaren geleden
Antwoord aan  ron

beste ron, een sigaar uit eigen doos, u schermt met allerlei onderzoeken maar beschikt niet over feiten, ja zegt u zoek het zelf maar uit.

wat betreft de allochtone bevolkingsgroep, zijn we het kennelijk eens, maar daarnaast bestaan er ook veel andere groepen die we vroeger beroepswerklozen noemden, opa werkte nooit, pappa evenmin en zoonlief zal een dergelijk onbekend fenomeen ook nimmer gaan beoefenen.

en beste ron, geloof mij, aan vrijwilligerswerk of iets dat zou bijdragen aan de maatschappij, gaan deze groepen van zn never nooit doen.

nn
9 jaren geleden

De mensen zijn het zat al dat gezeik van armoezaaiers vluchtelingen steuntrekkers. Weer zo ‘ n tranentrekkers verhaal
hoe veel leed kan je aan ? Ik vrees aangezien ik zelf zo ‘ n Bijstander ben dat mensen zich afsluiten voor al dat leed en dat we armoezaaiers op weinig meer hoeven te rekenen. De solidariteit is op. We moeten het zelf uitzoeken. Verspil je tijd niet aan die demo s maar organiseer wat om samen inkomen te genereren. Hoef je bij de beroeps activisten niet mee aan te komen voor zo ver ze er al toe in staat zijn dan alleen nog voor zich zelf individueel brood op de plank.
Ik heb zelf ook genoeg van dat gezeik weer een mars weer een zielige afrikaan. Te veel. Eerst moeheid dan irritatie dan woede we de armoezaaiers moeten het ergste vrezen.

ron
9 jaren geleden

Voor geïnteresseerden, lees hier meer over de hoogopgeleide onderbuik van Martin Sommer:

https://www.ravage-webzine.nl/2014/03/22/de-onderbuik-van-nederland-hoogopgeleid/