15

Mirror Lands is de eerste uitgave van het kunstlabel Soft Error. Dit label uit Glasgow maakt direct een goede start met de uitgave van deze dvd/cd, samengesteld door geluidskunstenaar Mark Lyken en documentairemaker Emma Dove.

De dvd bevat de gelijknamige documentaire over het schiereiland Black Isle, welke in het oosten van de Schotse Hooglanden ligt. Nog niet lang geleden kende iedereen elkaar op het eiland. Nu is er meer import en toeristen hebben ontdekt dat er vele dolfijnen te bewonderen zijn rond het eiland.

In de documentaire komt geen mens in beeld. De prachtig gecomponeerde filmopnames van het eiland, de scheepvaart en details uit de natuur en van menselijke ingrepen geven een mooi samenhangend beeld. De meeste opnames zijn met een stilstaande camera gemaakt. De stemmen die we horen verhalen over de veranderingen op het eiland, de invloed van nieuwkomers, de visserij en de gevolgen voor de ongerepte natuur. Het rustige tempo werkt onthaastend en neemt je figuurlijk mee naar het eiland.

De cd is een film op zich en prachtig opgebouwd. Field-recordings, pianostukken, zang van de eilandbewoners en elektro-akoestische stukken wisselen elkaar af. De kracht van het album zit ‘m in de samenhang tussen de realistische geluiden die mooi samenvloeien of worden afgewisseld door muzikale stukken die naar mijn idee een interpretatie zijn van de sfeer op het eiland of die de verhalen van de bewoners versterken.

De cd is gemasterd door Ear Labs aka Jos Smulders, onder andere bekend van THU20. Dat is ook wel te horen want de kwaliteit van het geluid is hoog. Kortom… deze uitgave is een pareltje.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties