16

AMSTERDAM – Tientallen mensen hebben de afgelopen dagen geprotesteerd tegen het culturele evenement ‘Spot on Israel’ onder het motto ‘Spot niet met de Palestijnen, cancel Spot on Israel.’

Spot on Israel, dat van vrijdag tot en met zondag plaatsvond in theater De Doelen in Amsterdam, dient volgens het organisatiebureau stichting Rainbow ‘de rijke cultuur van het Israëlische theater te presenteren aan het Nederlandse publiek’. Tevens stelt het evenement Nederlandse en Israëlische theatermakers in staat samen te komen ‘om toekomstige samenwerking te stimuleren.’

Hoogtepunt van het evenement vormde het optreden van Lia Koenig, de bekende zangeres van het Israëlische Habimah-theater. Volgens het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP) echter zijn culturele evenementen als Spot on Israel vooral bedoeld om de aandacht voor de Gaza-oorlog af te leiden. Daarnaast wordt het theatergezelschap Habimah verweten optredens te verzorgen in de illegale nederzettingen, waarbij Palestijnen niet welkom zijn.

In navolging van protestacties in Londen, waarbij in 2012 onder meer Britse theateracteurs eisten dat Habimah uitgesloten zou worden van het Globe theaterfestival, en recent in Oslo vanwege de acceptatie van Habimah door het Nationaal Theater, schreef docP een protestbrief aan het Nationaal Danstheater dat actief mee heeft gewerkt aan Spot on Israel in de vorm van het beschikbaar stellen van facilitaire benodigdheden. Zonder resultaat, waarna overgegaan werd op straatacties.

Vrijdag jongstleden posteerden actievoerders zich naast de ingang van theater De Doelen aan de Kloveniersburgwal. Ze hadden grafzuilen nagemaakt met foto’s van omgekomen Palestijnen als gevolg van Israëlisch militair geweld. Zaterdagavond, voorafgaande het optreden van Lia Koenig, was het aanzienlijk drukker op de stoep. Bezoekers werden middels protestborden, Palestijnse vlaggen en leuzen erop gewezen dat ze een pro-Israëlische bijeenkomst bij gingen wonen.

Een negental actievoerders bevond zich op dat moment in het zaaltje zelf, met een entreebewijs in de zak. Op het moment dat Koenig haar zangvoorstelling wilde beginnen, stonden ze een voor een op om in woord hun afkeer uit te spreken over het Habimah theatergezelschap en de Israëlische propaganda door Spot on Israel. Aanwezig veiligheidspersoneel verwijderde de actievoerders uit de zaal waarna ze werden overhandigd aan de politie. Ook zondag werd er op de stoep geprotesteerd.

Aan de Gaza-oorlog kwam op 26 augustus een (voorlopig) einde nadat Israël en Hamas in Caïro een staakt-het-vuren overeen kwamen. Als gevolg van de Israëlische aanvallen zijn sinds 8 juli meer dan 2.100 Palestijnen om het leven gekomen, voornamelijk burgers. Onder de doden zijn zeker 490 kinderen. Volgens Human Rights Watch heeft het Israëlische leger zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden door scholen te bombarderen. Een half miljoen kinderen in de Gazastrook is zondag weer naar school gegaan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden

PROTESTGELUIDEN TIJDENS ISRAELISCH CULTUREEL
EVENEMENT/CULTURELE BOYCOT ISRAEL NU!

Hulde en waardering voor deze protesen, zowel buiten het
theater als daarbinnen!
Dit event is
bepaald geen onschuldig gebeuren, maar wordt gesponsord door de
Israelische ambassade en dit betreffende Nationaal Israelische Theater
treedt ook op voor de in bezet Palestijns gebied zijnde illegale nederzettingen.

Daarnaast staat cultuur niet op zichzelf, maar geeft een land een gunstig imago,
wat wel het laatste is, dat Israel verdient. 47 jarige bezetting, onderdrukking, structurele bloedige militaire operaties, (Zie Gaza ´´Protective Edge´´ 8 juli/26 augustus, 2137 Palestijnse doden)

Vandaar de noodzaak tot economische, academische en culturele boycot, waartoe onder anderen meer dan 350
moedige Holocaustoverlevenden en hun nazaten hebben opgeroepen.

Ban het Israelische cultureel gebeuren, zolang de bezetting doorgaat!

http://spotonisrael.com/project/embassy-of-israel/
http://www.astridessed.nl/boycot-israelspot-on-israeli-theatrebrief-aan-directrice-e-netzstichting-rainbow/
http://www.astridessed.nl/boycot-israelspot-on-israeli-theatrereactie-op-brief-prins-bernard-cultuurfonds/
http://ijsn.net/gaza/survivors-and-descendants-letter/

Astrid Essed

hendrik j.
9 jaren geleden

ach ja, het bekende uiterst linkse tuig, dat staat achter een organisatie die er slechts op uit is een souverein, democratisch land af te willen maken en er niet voor terugdeinst, kinderen doelwit te maken.

hamas, niet anders noch beter dan IS, tuig van het zuiverste water, we zullen nog veel meer met deze dienaren van het zwartste, wreedste en onderdrukkendste geloof te maken krijgen.

rosa
9 jaren geleden
Antwoord aan  hendrik j.

Hendrik, het valt toch niet mee om deze tekst zomaar van je toetsenbord op deze pagina te krijgen. Dus het joodse geloof heeft wel het recht om volgens een sprookjesboek een land te bezetten, steeds meer land in te nemen en gek op kijken als mensen zich verzetten. Gewapende kolonisten die het leven van Palestijnen zuur maken, olijfbomenkap, checkpoints, geen vrijheid in beweging waarbij het niet uit maakt of je in Gaza of op de West Bank woont. Waterdiefstal, diefstal van grondstoffen, arrestatie van kinderen in het midden van de nacht, schending van internationaal recht door mensen met een ander geloof. Of is het geloof van joden en christenen om zo het land in te nemen minder erg dan een ander geloof? Een joodse staat kan niet democratisch zijn want de inwoners zijn ook moslim en christenen. Zefde rechten bestaan niet, ga je huiswerk maken .

hendrik j.
9 jaren geleden
Antwoord aan  rosa

u bent kortzichtig of en dat hoop ik, gewoon naief, wanneer u niet inziet hoe wereldbedreigend islamitische moordmachines als hamas en IS zijn.
ook u zult er mee te maken krijgen, wellicht zullen we dan israel nog nodig hebben.

Guinevere
9 jaren geleden
Antwoord aan  hendrik j.

‘Oh Hendrik, zing eens een ander liedje voor mij alleen, oh Hendrik…’

hendrik j.
9 jaren geleden

het is altijd mijn liefdte wens geweest om voor een mooie, voorname en vooral onbereikbare vrouw te mogen zingen.

knarfist
9 jaren geleden

Islam is fascisme niets meer en niets minder!

hendrik j.
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

hear,hear, wat valt er meer over te zeggen, wat de wereld nog zal meemaken kan zelfs veel erger zijn dan adolf met zn derde rijk.

knarfist
9 jaren geleden

In sommige islamitische landen is het boek van Adolf het meest gelezen boek naast de koran in Europa zijn wederom joodse mensen op de vlucht.
De meest gebruikte scheldwoorden onder de jeugd vanaf acht jaar (acht jaar!) zijn;homo,jood en hoer,stukje cultuurverrijking mijn beste.
In de tussen tijd doen anarchisten hun best om “islamofobie is ook racisme”aan de man te brengen.
De bekende anarchisten van wel eer draaien zich om in hun graf,onbegrepen en onder gezeken.