Adieu au Langage
Adieu au Langage

Ciné Premières wordt georganiseerd door Film by the Sea. Er zijn maar liefst vijftien recente Franse films in Vlissingen te zien, waaronder de nieuwe van Godard.

De eenmalige vertoning van Adieu au Langage van de 83-jarige Franse cineast Jean-Luc Godard was memorabel. De titel van Godard’s nieuwe film duidt op diens afscheid van de cinema. Toch schijnt de man alweer aan een nieuwe film begonnen te zijn. Het is een verbijsterende en moeilijk te bevatten film die het best omschreven kan worden als een filmgedicht.

Zoals gebruikelijk bij Godard zit de film vol slogans, woede en verwondering over de menselijke staat. Het is een woeste beeldenreeks opgenomen in 3D, zoiets als een plot is er niet. De relatie tussen een man en een vrouw verwijst naar het eerdere werk van de filmmaker uit de jaren ’60 dat meestal in het teken stond van de stormachtige relatie tussen de sexen. Het geheel heeft een autobiografische lading en zou gebaseerd zijn op de relatie van Godard met zijn vrouw.

Adieu au Langage lijkt van de hak op de tak te springen, maar het voornaamste thema is toch de moeilijkheid van het mens zijn. Godard haalt zelfs Hitler erbij om zijn betoog kracht bij te zetten. Belangrijk element in dit filmgedicht is Roxy, de hond van de regisseur die vaak in beeld is. De liefde van een hond voor zijn baasje is onvoorwaardelijk, de mens kan hier veel van leren, suggereert Godard. Om grip te krijgen op deze grillige film moet je beseffen dat Godard hier als dichter tekeer gaat. In die hoedanigheid heeft hij alle vrijheid om zijn zielenroerselen de wereld in te slingeren.

Respire
Respire

Naast de nieuwe Godard is de meest opmerkelijke film van Ciné Premières in het programma Franse films Respire, het regiedebuut van de Franse actrice Mélanie Laurent. De 17-jarige Charlie gaat graag school om te ontvluchten aan de scheidingsperikelen van haar ouders. Sarah is een nieuw meisje op school, zij is uitdagend en zelfverzekerd, de tegenpool van de schuchtere Charlie. Beide meisjes worden hartsvriendinnen. Of toch niet? Sarah is grillig en laat Charlie met bijna sadistisch genoeg vallen.

Er ontspint zich een psychologische oorlog tussen de meisjes waarbij Sarah de overhand lijkt te hebben. Het proces van aantrekken en afstoten is zelden zo beeldend en aangrijpend weergegeven in een film. De vriendschap tussen de meisjes blijkt niets anders te zijn dan een liefdesrelatie. Respire betekent in- en uitademen, Charlie heeft een ademhalingsstoornis. Wanneer zij in een hardloopwedstrijd Sarah voorop wil blijven, bezwijkt zij letterlijk.

Laurent heeft met veel oog voor details het tienerleven verbeeld. Het psychologisch drama dat zich afspeelt in het centrum van de film is adembenemend. Er wordt tevens uitstekend geacteerd. Mélanie Laurent is een talent om in de gaten te houden.

Jack
Jack

Het festival in Vlissingen presenteert films met een hedendaagse thematiek. Opvallend thema in meerdere films is de wijze waarop kinderen in de steek gelaten worden door hun ouders. De Duitse film Jack van regisseur Edgar Berger handelt over de 10-jarige Jack die zich verantwoordelijk voelt voor zijn jongere broertje. Door een door hem veroorzaakt ongeluk belandt hij in een kindertehuis. Jack vlucht, wanhopig gaat hij op zoek naar zijn ouders. Ondertussen probeert hij te overleven op straat.

Regisseur Berger heeft het simpel en sober gehouden waardoor de film des te harder aankomt. Hoe komt een kind aan eten en drinken op straat? Aangrijpend is de odyssee van Jack, bijna te hartverscheurend om te ondergaan. Het is een overtuigende aanklacht tegen ouders die meer met zichzelf bezig zijn dan met het welzijn van hun kinderen. Jack is een vlammende hedendaagse versie van het klassieke boek Alleen op de Wereld.

Ulrik van Tongeren

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties