18

DEN HAAG – Het kabinet heeft 35 miljoen gereserveerd om paleis Huis ten Bosch grondig te renoveren. De voormalige schuilplaats van Beatrix schijnt volkomen uitgewoond te zijn, alsmede haar voormalige ‘werk’paleis Noordeinde.

Terwijl het zorgstelsel in dit land volledig op de schop gaat, waardoor bijvoorbeeld dienstverleningen als de thuiszorg, ouderenzorg en de zorg voor verstandelijk gehandicapten in zwaar weer terecht zijn gekomen, maakte het kabinet tijdens de presentatie van de begroting tussen neus en lippen door bekend dat er 35 miljoen euro zal worden besteed aan de renovatie van paleis Huis ten Bosch in Den Haag. De NOS maakte er melding van alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Maar als je de redenen voor deze grootschalige renovatie moet geloven, die de komende drie jaar in beslag zal nemen en wordt uitgevoerd in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, heeft de vorstin met haar lakeien jarenlang een krot bewoond, te midden van asbest, houtwormen, zilvervisjes, ongeaarde stopcontacten, loden waterleidingen en last but not least een verouderde brandmeldinstallatie en dito beveiligingsinstallatie (!). Ja dag, dat gelooft toch helemaal niemand? Op het kabinet na dan.

Ook aan paleis Noordeinde werd en wordt groot onderhoud gepleegd. Zo is deze zomer na renovatie het monumentale woonhuis Noordeinde 66, onderdeel uitmakend van het paleis en waar Willem-Alexander en Máxima tot hun verhuizing naar Eikenhorst woonden, opgeleverd ten behoeve van Beatrix (logeeradres). De totale kosten bedroegen 3,7 miljoen euro (excl. beveiligingskosten). Een renovatie van de vleugel met keuken en bedrijfsrestaurant van paleis Noordeinde loopt nog en zal medio 2015 klaar zijn. De kosten bedragen zo’n 8 miljoen euro.

Antoin Peeters van RTL Nieuws begrijpt er helemaal niets van. Hij is een van de zeldzame journalisten die bij deze schimmige kwestie kritische kanttekeningen plaatst. ‘Als je de lijst geplande werkzaamheden voor Huis te Bosch doorneemt, lijkt het net alsof Beatrix jarenlang in een anti-kraak afbraakpand heeft gewoond’, zo schrijft hij op de website. Hij vindt de exorbitant hoge kosten opmerkelijk omdat het Koninklijk Huis jaarlijks miljoenen euro’s krijgt om de paleizen te onderhouden. ‘Kennelijk valt groot onderhoud daar niet onder’, aldus Peeters. Het stoort hem tevens dat de burger, die voor de renovatiekosten opdraait, niet kan controleren of het wel klopt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron
9 jaren geleden

Een dure familie de Oranjes. En hoe meer er bezuinigd wordt, hoe duurder de familie wordt.

jos van veen
9 jaren geleden

Mmhh. bij dit soort bericht hoop je op wat jihadi’s

dit is te idioot om los te lopen..
Met da geld kun je een hele massa mensen helpen

Gebruik het maar voor de opvang van asielzoekers en daarna slopen

De zelf benoemde koninklijke familie- geen Nassau,geen Oranje- is inmiddels een multinationaal concern en heeft voor de komende eeuwen echt geen geld meer nodig..
Ze mogen blijven maar dan voor een emolumentensalaris en niet voor miljoenen..
En naders gaan ze hun talenten maar elders exploiteren..
Mij een zorg..

Natuurlijk wordt deze mening niet gedeeld..dat weet ik.Maar ik zeg het toch maar wel..:)

nn
9 jaren geleden
Antwoord aan  jos van veen

De goedkoopste oplossing graag des noods slopen. Hoe veel daklozen / woning zoekenden kunnen er worden gehuisvest in die paleizen ? Verbouwing door die woningzoekenden waar na ze er mogen wonen en huur betalen hoeft toch geen miljoenen te kosten. Weg met de monarchie. Weg met de republiek. Weg met macht aan de meerderheid. In NL durft de meerderheid niet verder te denken dan monarchie of misschien republiek. Het gaat om die fundamentele zaken en niet op de eerste plaats over de gevolgen van die ” constitutionele monarchie ” zo als gemanipuleer met belasting geld in kader paleizen. De ” wat kost het ” vraag speelde ook een beetje een rol rond de inhuldiging van Willem. Het ging helaas weer niet over fundamentele kwesties als directe democratie afschaffing van de Staat afschaffing van leger marine luchtmacht en dergelijke. Hoog uit in kleine kring.

hendrik j.
9 jaren geleden

een opportunistisch zooitje inhalers is het, volkomen dwaas dat we accepteren dat deze volstrekt overbodige super uitkeringstrekkers, de gelegenheid krijgen deze volkverlakkerij voort te zetten.

was er bij bea wellicht nog sprake, met een enigszins intelligent wezen van doen te hebben, willie bier hoeft zelfs niet te doen alsof, maar hoe komen we van dat nepvolk af, misschien moeten we hopen dat ze moslim worden en op jihad in syrie willen.

spuit 11
9 jaren geleden

Ga maar eens googelen, het schijnt dat de Oranjes iets van 20 miljard euro moeten bezitten. Te gek voor woorden dat de belastingbetaler nog moet opdraaien voor salarissen, beveiliging, vervoer, renovaties en allerhande vergoedingen. Ik stel voor 19 miljard afdragen aan de overheid, en verder geen handje meer ophouden.

Marianne
9 jaren geleden

Wat een rare stemmingmakerij , dit artikel . De gebouwen zijn van het Rijk, van de Rijksgebouwendienst. Als ik een huis huur, is en blijft de eigenaar verantwoordelijk voor het groot onderhoud. En daaronder vallen het vervangen van leidingen, het moderniseren van elektrische installatie, bestrijden van houtworm en verwijderen van asbest.
En onderhoud of moderniseren van een alarminstallatie? Mag ik toch zelf weten. Ik héb persoonlijk de meest ouderwetse alarminstallatie die er is; een grote hond…..

Ria
9 jaren geleden
Antwoord aan  Marianne

Wat een rare reactie Marianne, je doet net alsof Beatrix haar paleisjes huurt en recht heeft op onderhoud. Zij heeft nooit een cent voor haar paleisjes betaald. Alles werd en wordt door de burger opgehoest.

Gerda Rozendal
9 jaren geleden

Zo stoïcijns blijft de NOS hier niet onder.
Lees op NOS Weblogs de bijdrage van Piet van Asseldonk;’Kabinet gul voor de koning’.

Ria
9 jaren geleden
Antwoord aan  Gerda Rozendal

Tja, de PvdA regeert weer eens, dan krijg je dit soort shit: http://weblogs.nos.nl/evenementen/2014/09/17/kabinet-gul-voor-koning/

Maike
9 jaren geleden

Marianne, dit is geen stemmingsmakerij. We hebben het over een klein land, waarin mensen die sowieso met chauffeur overal naartoe worden gebracht, meerdere paleizen willen hebben. Werkpaleis, woonpaleis, logeerpaleis. Hier mogen best vraagtekens bij gesteld worden. Noordeinde is een werkpaleis, toch houdt WA ontvangsten ‘thuis’ zodat ook daar de boel op kosten van de belastingbetaler verbouwd mag worden. Hij en Maxima krijgen al een riant salaris, 3 à 4 zoveel als Angela Merkel of Obama, waar hij niet de zaken uit betaalt die gewone burgers uit betalen (vakantievluchten, verbouwing huis etc). Huur aan de overheid betaalt hij overigens ook niet voor al die gebouwen. Hoe lang is het nou geleden dat Eikenhorst van top tot teen werd verbouwd? Iedereen in Nederland moet een stapje achteruit doen, hij niet. Hij kreeg zelfs loonsverhoging las ik in de krant. Ik kan er met mijn verstand niet bij…

[…] Lees verder via Beatrix liet haar paleisjes verkrotten […]