20

BERLIJN – De politie van Berlijn is na brandstichting op een gekraakt terrein, waarvoor honderd mensen hun hutten en tenten moesten verlaten, stiekem overgegaan tot ontruiming.

Gedurende twee jaar wordt het reeds vijftien jaar braakliggende Cuvry Brache terrein, een voormalig haventerrein in de Berlijnse wijk Kreuzberg, bezet gehouden. Dit uit protest tegen de plannen van een vastgoedondernemer die er luxe appartementen en een commercieel centrum wil bouwen waarvoor de gemeente inmiddels een vergunning heeft verleend.

Sinds de bezetting wordt de vrijplaats bewoond door zo’n honderd mensen, waaronder Poolse gastarbeiders, daklozen en Roma’s. Ze wonen in zelf gebouwde tenten en hutten. Donderdagavond zou een ruzie tussen een aantal bewoners dusdanig uit de hand zijn gelopen dat er met benzine brand werd gesticht. Drie woningen brandden tot de grond toe af, brandweerlieden wisten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere hutten en tenten. De politie hield vijf personen aan op verdenking van brandstichting en poging tot moord.

Uit voorzorg werd de volledige vrijplaats ontruimd en afgezet in het kader van het onderzoek. Een woordvoerder van de politie benadrukte dat het niet om een ontruiming ging. Vrijdagmiddag echter werden de politie-afzettingslinten vervangen door hekwerk. De politie droeg de toezicht op het terrein over aan een bewakingsdienst. Bewoners van het huttendorp werden in groepjes toegelaten om hun persoonlijke bezittingen op te halen. Een vijftigtal personen demonstreerde aan de hekken tegen de illegale ontruiming.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties