21

NEW YORK – Honderden Amerikanen hebben maandag een poging gedaan Wall Street te bestormen. Het bedrijfsleven wordt verweten een voorname rol te spelen in de klimaatverandering.

Zo’n duizend demonstranten togen maandagavond onder het motto Flood Wall Street door de straten van New York om aandacht te vragen voor klimaatverandering en de prominente rol die bedrijven daarin spelen. Menig betoger was in blauw gekleed, symbool voor het gevaar van de ‘zee die ons omringt’, zoals de initiatiefnemers het verwoordden. New York ligt namelijk onder zeeniveau. Ze houden het kapitalistische systeem waarop Wall Street gebaseerd is verantwoordelijk voor de klimaatverandering.

“Er is geen tijd te verliezen, Wall Street moet worden getransformeerd”, aldus een van de organisatoren. “Door de kracht van collectieve actie, in de vorm van een blokkade en sit-in op Wall Street, bouwen we vervolgens een economie op die is gebaseerd op rechtvaardigheid en duurzaamheid.” Aangekomen op Broadway, in de nabijheid van het financiële centrum, gingen de betogers over tot een sit-in op straat. Het leidde tot verkeersopstoppingen. Agenten probeerden met pepperspray de betogers te verjagen.

Onderwijl leefde een aantal betogers zich uit met een gigantische opgeblazen ‘carbon’-bal die ze over auto’s en bussen lieten stuiteren. De doorgang naar de New York Stock Exchange op Wall Street was op voorhand door de politie afgezet met dranghekken. Het werd pas echt onrustig toen betogers deze dranghekken omver probeerden te gooien. De politie zette traangas in om de menigte in bedwang te houden en hield 102 personen aan die in gereed staande bussen werden afgevoerd.

De burgerlijk ongehoorzame klimaatactie volgde op de grote betoging van een dag eerder. Daarvoor kwamen in Midtown ruim 100.000 mensen op de been in het kader van de Peoples Climate March. De betogers eisten meer maatregelen om klimaatverandering een halt toe te roepen. Vandaag komen 125 staatshoofden, regeringsleiders, captains of industry en milieugroepen op uitnodiging van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bijeen bij de VN om over klimaatverandering te praten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties