aanmodderfakker 1

Aanmodderfakker van regisseur Michiel ten Horn lijkt al bij voorbaat een van de hoogtepunten van het Nederlands Filmfestival (NFF) te worden. Een film over een jongeman die maar niet wil opgroeien, blijkt een behoorlijk versleten onderwerp. Om daar iets oorspronkelijks van te maken, is een hele toer. Met De Ontmaagding van Eva van End  (2013), de debuutfilm van Ten Horn, bewees hij een origineel filmtalent te zijn met een eigen visuele stijl.

LogoNFF_staand_kleur_RGBThijs (Gijs Naber) is 32 en nog steeds de eeuwige student. Ogenschijnlijk fladdert hij zorgeloos door het leven. Met het teren op de beurs van zijn ouders en een bijbaantje in een multimediazaak redt hij het redelijk om zijn bestaan als losbol in stand te houden. Totdat hij de 16-jarige oppas Lisa (Roos Wiltink) ontmoet bij zijn zuster waar hij weer eens een wasje komt draaien. Deze Lisa heeft wél plannen en haar leven reeds uitgestippeld.

Tijdens een reeks gezamenlijke oppasbeurten groeien Lisa en Thijs naar elkaar toe. Het zorgeloze leventje van Thijs dreigt erdoor in elkaar te storten. Hij moet eindelijk iets van zijn leven gaan maken. Aanmodderfakker toont ons waarom dertigers maar niet volwassen willen worden, terwijl de pubers daarentegen dit zo snel mogelijk willen zijn. De botsing tussen beide jeugdgeneraties wordt op een tragikomische wijze verbeeld.

Heeft De Ontmaagding van Eva van End nog een kluchtige en koddige insteek, met zijn nieuwe film heeft Ten Horn voor een meer serieuze aanpak gekozen. Het resultaat voelt bijna autobiografisch aan. De regisseur heeft dan ook toegegeven dat hij een film wou maken over zijn generatie. De generatie dertigers die met enige zorgeloosheid in het leven staat en vooral doet wat goed voelt. Het botst met de instelling van jeugdgeneratie die daar op volgt.

aanmodderfakker 2

De huidige jongeren móeten wel ambitieus zijn om hun plaats in de samenleving te vinden. Als gevolg van de economische crisis slinken hun kansen gaandeweg. De passiviteit van Thijs wordt wel wat dik aangezet in de film, hij is een extreem geval. De regisseur haalt zelfs het zogenaamde Peter Pan-complex erbij. Het verschijnsel waarbij mannen zich op latere leeftijd onvolwassen en op zichzelf gericht blijven gedragen, zou een uiting zijn van de diepgewortelde wens om blijvend bemoederd te worden.

Gezegd moet worden dat Gijs Naber in de rol van Thijs briljant beide zijden van zijn personage weet neer te zetten. Hij overtuigt als losbol, maar tevens als tragisch figuur die onherroepelijk in een zwart gat dreigt te vallen. Aanmodderfakker is een sprankelende komedie met een serieuze ondertoon. De regisseur hanteert dezelfde inventieve visuele taal als in zijn debuutfilm, de donkere onderstroom geeft het geheel onverwachte diepte. Michiel ten Horn bewijst dat hij als filmmaker enorm gegroeid is, een van de grote talenten.

Ulrik van Tongeren

Nederlands Film Festival, van 24-9 t/m 3-10 Utrecht, raadpleeg de website voor het programma.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties