24

LONDEN – Google is een private variant van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, vindt Julian Assange. Als Google de toekomst van het internet is, moeten mensen over de hele wereld zich zorgen maken.”

Onlangs maakten de reguliere media op jubelende toon bekend dat het Amerikaanse technologiebedrijf Google een tweede nog groter datacentrum in de Eemshaven laat bouwen. Een gebouw van vier verdiepingen waar grote hoeveelheden data zullen worden opgeslagen, van YouTube-filmpjes tot e-mails van Gmailgebruikers. Kosten: 600 miljoen euro. Dat levert de regio 150 voltijdbanen op – van beveiligers tot computertechnici – en duizend tijdelijke banen in de bouw.

Groot feest in Groningen. Minister Kamp van Economische Zaken zette samen met de directeur Global Infrastructure van Google de eerste spade in het zand, goed nieuws volgens de overheid, een opsteker voor de regio. Maar moeten we wel zo blij zijn dat Google zijn werkzaamheden in dit land verder uitbreidt? Als het aan Julian Assange ligt niet. De op verdenking van verkrachting voortvluchtige oprichter van WikiLeaks waarschuwt in zijn boek When Google Met WikiLeaks de wereld voor de gevaren van het technologiebedrijf.

Assange beschouwt het technologiebedrijf als een verlengstuk van de Amerikaanse regering. “In de laatste vijftien jaar heeft Google het internet volledig geparasiteerd”, zegt de klokkenluider. “Surfen op het web, sociale netwerken, kaarten, satellieten, drones, smartphones, computers; Google pleegt een invasie op elk aspect van het leven. Of het nu gaat om persoonlijke of commerciële relaties, op dit moment heeft Google echte macht over alle mensen die het internet gebruiken: in principe iedereen in het moderne leven.”

Het bedrijfsmodel van Google behelst zoveel mogelijk gegevens van mensen te verzamelen en te centraliseren, en hieruit relaties te ontdekken en gedragsvoorspellingsmodellen te maken. “Bijna precies hetzelfde als wat de National Secret Agency doet”, aldus Assange. De wisselwerking tussen Google en de Amerikaanse buitenlandse politiek en inlichtingendiensten is volgens hem zeer groot. En op punten waar de samenwerking niet vrijwillig verloopt, worden juridische dwangmiddelen ingezet.

De bevindingen van Assange omtrent Google komen overeen met de analyse die Buro Jansen & Janssen heeft gemaakt van de werkwijze van Facebook. ‘Wie inzoomt op Facebook constateert dat het commerciële bedrijf dezelfde data beheert die inlichtingendiensten proberen te verzamelen: informatie die betrekking heeft op persoonlijke voorkeuren, relaties, contacten en netwerken’, aldus J&J. Of, om met de woorden van Assange te spreken: “Je bent een rat als je foto’s van een feestje op Facebook plaatst.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron
9 jaren geleden

Het ergste is dat niemand het wat kan schelen, want ‘ik heb niets te verbergen’ roept men dan. Kijk maar naar Facebook, wereldwijd meer dan een half miljard gebruikers en de meeste mensen weten dat het een megareclamebureau annex inlichtingendienst is.

Alex
9 jaren geleden

Google als spion is niet belangrijk. Er wordt op miljarden mensen genocide gepleegd via chemtrails. http://nieuwsbreker.wordpress.com/2014/10/01/nederland-komt-in-aktie-voor-john-de-mol-maar-niet-tegen-chemtrail-genocide-op-eigen-burgers/

[…] Lees verder via Assange opent de aanval op Google |. […]