25
Ouch, mijn oor!

OOSTERHOUT – Een actievoerder heeft staatssecretaris Van Rijn aan het oor getrokken uit boosheid vanwege de afbraak van de zorg.

Het voorval vond dinsdagmiddag plaats bij de entree van het stadhuis in Oosterhout. Bij aankomst werd staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opgewacht door een woedende menigte die onophoudelijk de slogan ‘Stop de afbraak, red de zorg!’ scandeerde. De PvdA-politicus werd aanvankelijk in een spandoek gewikkeld en kreeg letterlijk een (SP-)bord voor zijn kop geduwd tijdens een tv-interview.

Nadat de staatssecretaris zich met zijn gezelschap van hotemetoten een weg probeerde te banen door de groep, pakte een van de actievoerders hem vast bij het oor. De verhitte Brabander werd direct door een beveiliger bij Van Rijn weggehaald. “Handjes thuis, hè, handjes thuis!”, riep de tegenspartelende man tegen de veiligheidsbeambte. Uiteindelijk moest de staatssecretaris er zelf aan te pas te komen om de heethoofden uit elkaar te halen.

Aanleiding voor het protest was de bijeenkomst die vanmiddag voor wethouders van dertig Brabantse gemeenten werd georganiseerd. Onderwerp is de inmiddels beruchte transitie, de overheveling van zorgtaken van het rijk naar de gemeenten. Van Rijn was als eregast aanwezig. Hij maakt momenteel een ‘zorgtour’ door het land. De zorgtaken komen naar de gemeenten. Zoals bekend wordt op het budget echter 30 tot 40 procent bezuinigd. Veel gemeenten baart dit grote zorgen.

De actievoerders waren des te meer kwaad omdat de burgemeester van Oosterhout hen om onduidelijke redenen de toegang tot het stadhuis had ontzegd. De actievoerders zijn onder meer werkzaam voor thuiszorgorganisatie Thebe en vakbond Abvakabo. Thebe maakte eerder dit jaar bekend dat de functie van thuishulp komt te vervallen. Alle werknemers worden ontslagen, maar kunnen ervoor kiezen huishulp te worden. Dat is hetzelfde werk, maar voor een aanzienlijk lager loon.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron
9 jaren geleden

Wat mij betreft mogen ze partijgenoot staatssecretaris Jetta Klijnsma met haar participatiewet ook aan haar oor trekken, of liever aan beide. Een schrale troost dat hun partij electoraal wekelijks al flink aan de oren getrokken wordt – alleen jammer dat het nog virtueel is.