01

AMSTERDAM – Het Afvalfonds weigert een leverancier van emballage-automaten voor petflessen financieel te steunen om de lobby voor behoud van statiegeld te dwarsbomen.

Dat beweert directeur René Hissink van het bedrijf Tomra dat emballage-automaten levert en installeert. De gemeente Apeldoorn vroeg in 2013 financiële steun aan voor plaatsing van emballage-automaten voor kleine petflessen op een vmbo-school. Na goedkeuring voor een project door Nederland Schoon, dat een landelijke campagne voert om zwerfafval te bestrijden, krijgen gemeentes een vergoeding uit het Afvalfonds.

Volgens Hissink reageerde Nederland Schoon in eerste instantie enthousiast op het idee, maar kreeg de gemeente Apeldoorn vervolgens te horen dat emballage-automaten toch niet onder de zwerfafvalvergoeding vallen. “De directeur van het Afvalfonds heeft mij persoonlijk verteld dat men het plaatsen van de automaten op de vmbo-school enkel wil financieren zodra Tomra haar steun aan de lobby voor het behoud van statiegeld zou beëindigen. We voelden ons gechanteerd”, aldus Hissink op de website van milieumagazine Down to Earth.

Directeur Cees de Mol van Otterloo van stichting Afvalfonds herkent zich niet in de beschuldiging van chantage. Volgens hem wordt plaatsing van de emballage-automaten niet gefinancierd omdat ze binnen staan in plaats van in de publieke ruimte. De beschuldiging van Tomra is het volgende incident in het statiegelddebat. Enige tijd geleden werd bekend dat de supermarktketens Aldi en Lidl door Coca-Cola en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) onder druk zouden zijn gezet om te stoppen met statiegeld.

Het CBL ontkende dit in alle toonaarden. De directeur van het Afvalfonds moest over die kwestie schriftelijk uitleg geven aan staatssecretaris Mansveld. Volgende week spreekt de Tweede Kamer opnieuw over het statiegelddossier. In 2012 hebben het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen de Raamovereenkomst Verpakkingen 2 gesloten. Hierin is afgesproken dat bedrijven zelf mogen kiezen of statiegeld wordt afgeschaft of niet.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties