05

BRUSSEL – In diverse Europese steden voeren Koerden momenteel actie tegen de IS-terreur in de Syrische stad Kobani. Vanochtend drongen tientallen actievoerders de entreehal van het EP binnen.

Voor de ingang van het parlementsgebouw bevinden zich nog eens 300 actievoerders. De boze Koerden drongen aan op een gesprek met parlementsleden, hetgeen in de loop van de ochtend volgde. De Koerdische gemeenschap in Europa is ongerust over de toestand in het noorden van Syrië, waar Islamitische Staat (IS) delen van de stad Kobani heeft ingenomen. Enkele duizenden Koerden zijn de grens met Turkije overgevlucht.

“Driehonderdduizend Koerden, christenen en Arabieren in het kanton Kobani worden bedreigd”, legt Sibel Ceylan uit, een van de actievoerders bij het EP. “De internationale gemeenschap voert bombardementen uit tegen IS-doelen in Irak maar in Syrië is er geen enkele interventie”, zegt Ceylan. “De Koerden moeten meer militaire steun krijgen om ons te kunnen verdedigen tegen IS en de bevolking heeft dringend hulp nodig.”

Maandagavond vond in Den Haag een vergelijkbare actie plaats, toen zo’n honderd betogers de entreehal van de Tweede Kamer betraden en enige uren bezet hielden. Ze eisten een gesprek met Kamerleden over de vraag waarom Nederland niets doet aan de situatie in het noord van Syrië. Nadat dit voor dinsdagochtend werd toegezegd, eindigde de bezetting. De vertegenwoordigende Koerden hebben er bij de Kamerleden vanochtend op aangedrongen dat Nederland deel moet nemen aan luchtaanvallen op doelen van IS in Syrië.

Ruim honderd Koerden voerden maandagavond actie op het vliegveld Zaventem nabij Brussel. Ook op andere Europese luchthavens, zoals in Parijs, werd maandag gedemonstreerd. In Londen werd het drukke metrostation Oxford Circus enige tijd gesloten nadat het door demonstranten was overgenomen. Ze verhinderden dat reizigers het station konden betreden. In Istanbul kwamen duizenden betogers de straat op, diverse auto’s werden in brand gestoken. De politie heeft de menigte met waterkanonnen en traangas uiteen gedreven.

Kobani, de hoofdzakelijk Koerdische stad en hoofdstad van het gelijknamige kanton in het noorden van Syrië, pal op de grens met Turkije, is momenteel het toneel van een hevige strijd tussen de Koerdische YPG- en YPJ-milities enerzijds en IS anderzijds. De internationale coalitie onder aanvoering van de VS heeft aangegeven IS te vernietigen. De luttele luchtaanvallen van de afgelopen weken echter hebben de opmars van IS richting het centrum van Kobani amper kunnen stuiten.

Volgens Mauro Desira, stafmedewerker van het Koerdisch Instituut in Brussel, heeft de coalitie bloed aan de handen zodra Kobani valt. Het lakse optreden zou voortkomen uit politieke onwil. ‘Kobani vormt immers één van de drie autonome kantons in het noorden van Syrië die de Koerdische vrijheidsbeweging begin dit jaar heeft uitgeroepen. Deze kantons, Rojava of West-Koerdistan genaamd, bieden een democratisch, progressief en pluralistisch alternatief model voor het Midden-Oosten, waarin gendergelijkheid en etnische en religieuze tolerantie centraal staan’, zo schrijft hij in De Morgen.

Het relatieve succes van Rojava is een doorn in het oog van de traditionele en conservatie machten in de regio, zo stelt Desira. ‘Niet in het minst de Turkse staat wordt ongemakkelijk van haar nieuwe buur. Het bestuur in Rojava heeft goede banden met de Koerdische beweging in Turkije. De triomf van Rojava versterkt ook de Koerdische eisen voor gelijkheid en autonomie aan Ankara.’ Hij beticht Turkije ervan medewerking te verlenen aan IS, onder meer door gewonde jihadisten te verzorgen in Turkse ziekenhuizen over de grens.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties