08

DEN HAAG – Nabestaanden van de aanslag op vlucht MH17 klagen de Nederlandse Staat aan wegens grove nalatigheid en onzorgvuldigheid bij de afwikkeling van de vliegramp.

Het ging het zwaar bekritiseerde kabinet plotseling zo voor de wind nadat op 17 juli Malaysia Airlines-vlucht MH17 op Oekraïens grondgebied was neergestort als gevolg van een aanslag. Verschillende ministers, teruggeroepen vanuit hun vakantieparadijsjes, stegen op welhaast Feniks-achtige wijze boven hun asgrauwe gemiddelde uit door in emotionele bewoordingen hun medeleven te betuigen aan de nabestaanden van de 298 omgekomen inzittenden, waarvan 196 de Nederlandse nationaliteit hadden.

Om vervolgens snel over te schakelen op de aanval, handig gebruikmakend van het nationale verdriet in den lande, aangewakkerd door de media die blij waren met een nationale ramp in kommertijd. Minister Timmermans reed van meet af aan een scheve schaats door met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de verantwoordelijken aan te wijzen voor deze gruweldaad. De man kon niet meer stuk, zeker niet bij de prominente media die zijn voeten wel konden kussen. Eindelijk weer een PvdA’er waar je naar opkijkt.

We zijn inmiddels drie maanden verder en het tij voor Timmermans en zijn kabinet begint langzaam maar zeker te keren. Het voorlopige onderzoeksrapport stelde al niet bijster veel voor, maar de media bleven hen welgezind. Deze week maakte premier Rutte bekend dat Nederlandse onderzoekers voorlopig niet terug zullen keren naar de plek des onheils om de resterende persoonlijke spullen van de slachtoffers terug te vinden. Het zou te onveilig zijn in het Oekraïense gebied, aldus het kabinet.

En Timmermans, die zijn ego maar al te graag tot explosieve proporties opblaast, vergaloppeerde zich in een borrelprogramma op tv door te stellen dat MH17 door een raket is neergeschoten en dat een van de verongelukte passagiers werd aangetroffen met een zuurstofmasker om de hals. Dit terwijl hierover in het voorlopige rapport niets te lezen is. Ook het woord raket komt er niet in voor, wél dat de Boeing 777 van buitenaf met hoge snelheid werd doorboord door een groot aantal projectielen.

“Een enorme uitglijer van Timmermans die niet zonder gevolgen kan blijven”, aldus een woordvoerder van Malaysia Airlines. “Het is een schoffering van de families van slachtoffers.” Een aantal nabestaanden, verenigd in de Stichting MH17, heeft het inmiddels dan ook wel gehad met de discutabele handelwijze van dit kabinet. Ze klagen de Nederlandse Staat aan wegens het achterhouden van relevante informatie, het gebrekkige onderzoek op de rampplek en aansprakelijkheidsstelling voor de geleden immateriële schade.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard
9 jaren geleden

Wat zal ik zeggen? Het zijn lekenbestuurders, net zoals iemand zonder rijbewijs in een auto gaat rijden. Dat gaat dus fout. Ga je weer eens stemmen? Weet dan waar op je stemt, op lekenbestuurders!