10

CAÏRO – Internationale donoren hebben op een internationale conferentie in de Egyptische hoofdstad 4,26 miljard euro toegezegd voor de wederopbouw van het door oorlog met Israël geteisterde Gaza.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon waarschuwde tijdens de conferentie voor de nutteloosheid van deze herhaalde oefening. “We kunnen niet op deze manier doorgaan met bouwen en vernietigen. Dit moet de laatste wederopbouwconferentie zijn”, zo zei hij. Het geld komt vooral van de EU (448 miljoen euro, waarvan 12 miljoen uit Nederland) en de Golfstaten. Qatar zegde 789 miljoen euro toe en Saoedi-Arabië beloofde voorafgaande de conferentie 394 miljoen euro. De Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit zegden elk 158 miljoen euro toe en de VS 167 miljoen euro.

Veel deelnemers aan de conferentie realiseren zich dat geld niet genoeg is om een einde te maken aan de zich herhalende cyclus van verwoesting, dood en wederopbouw in Gaza, zo meldt persbureau IPS. “Wat ontbreekt is de bereidheid van de internationale gemeenschap om de grenzen van Gaza open te stellen, zodat mensen een basis voor een normaal leven krijgen, hun economie kunnen ontwikkelen en de armoede vermindert”, aldus Sarah Leah Wilson, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Nadia Hijab, directeur van de Palestijnse niet-gouvernementele organisatie Al-Shabaka, zegt dat Ban Ki-moon gelijk heeft als hij constateert dat wederopbouw gevolgd door verwoesting een zinloze bezigheid is, maar dat hij zelf te weinig onderneemt om dit te voorkomen. “Ban Ki-Moon en de Verenigde Naties hebben juridische instrumenten om Israël aan te spreken op zijn gedrag”, aldus Hijab. “Maar de VN-secretaris-generaal heeft tientallen jaren geen actie ondernomen, totdat wereldmachten erom vroegen. En die wereldmachten doen dat alleen in hun eigen belang.”

Het gewapende conflict tussen Israël en Hamas duurde 54 dagen en eindigde in augustus. Er kwamen 2.000 Palestijnen bij om, vooral burgers, en 73 Israëli’s. De vijandigheden hebben de humanitaire crisis in Gaza verergerd, constateert HRW. Zo’n 108.000 mensen raakten dakloos, er werden 26 scholen en vier gezondheidscentra verwoest en 350 bedrijven liepen schade op. Ook werd schade veroorzaakt aan 17.000 hectare landbouwgrond. De werkloosheid in Gaza, die al op 45 procent lag, klom na de gevechten nog verder omhoog, zo meldt de VN.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Likoed Nederland
9 jaren geleden
hendrik j.
9 jaren geleden

achterlijke beslissing, met dat geld gaan de geestelijk gemankeerden onmiddelijk geavanceerde wapens aanschaffen en israel bedreigen.
het maakt de geldverschaffers direkt schuldig aan een evt vernietiging van het enige land op aarde dat de idioten van de islam durft aan te pakken.

hamas is isis 2.0.