hysteryland 2 vondelbunker
Hysteryland II, Vondelbunker in Amsterdam

Het noise-project Hysteryland is begonnen als verjaardagsfeestje voor Neerlands noise-artiest Peter Zincken. Hij is bekend c.q. berucht door zijn noiseproject Odal, als zanger Dr. Bibber, muzikant en performer bij de Fckn Bstrds, en met zijn radioprogramma Stront bij radio Patapoe. Daarnaast brengt hij al tig jaren noise uit op zijn DIY-label Stront.

De vijftigste verjaardag van Zincken werd gevierd in de Y Keuken op het NDSM-eiland in Amsterdam. Deze bunker is ideaal voor noisefeestjes, want het geluid knalt alle kanten op en wordt nergens verzacht. De tweede editie van Hysteryland vond plaats tijdens het SOTU festival in de Amsterdamse Vondelbunker. Meer bands en meer chaos en een tijdschema dat om de zoveel tijd werd aangepast, maar dat verhoogde de pret juist. De derde editie met nog meer bands vond plaats in Landbouwbelang te Maastricht.

Van deze drie festivals, noisefeestjes in wezen, is een compilatie cd-r samengesteld met de veelzeggende titel In trash we trust. De cd is net zo vormgegeven als het festival, met weinig middelen, eenvoudig en met de nodige cynische humor en chaotische vormgeving. De hoes is met de hand gemaakt en wordt bijeen gehouden door een stuk tape, één van de vaste ingrediënten van de Fckn Bstds tijdens hun performances.

Op de cd zijn opnames te vinden van onder andere Laffe Mietjes, Weird Dust, The Cockpainters, Stinkend Reich, LSD Mossel, Odal + Snot, Zyrtax, Morphines Sister, Levi Daal, Magriet Kicks Ass en Kristus Kut. De meeste acts zijn noise georiënteerd, maar er zijn ook bands zoals Stinkend Reich die meer muzikaal zijn met stevige metal licks en ‘diepgaande’ teksten over Zware Shag en bier. De noise is divers en biedt een goede indruk van diverse acts in Nederland, zoals de oorverdovende herrie van Zyrtax, het indringende schreeuwen van Morphines Sister en het waterige geluid van installatie Splash Box van Margriet Kicks-Ass.

Nog leuker is de cassette Losse Flodders, eigenlijk hetzelfde laken en pak, maar meer passend bij het ‘I trash we trust’ concept. De muziek staat op een hergebruikte cassette en is verpakt in een plastic box met allerlei stickers en kunstwerkjes geseald in plastic. Hierop komen we een aantal dezelfde namen tegen, zoals Levi Daal, Stinkend Reich en Dirty East Godverdomme en een aantal projecten waar Peter Zincken deel vanuit maakt. Maar ook namen als Betty Poop, Zeseneenkwart, Ziek enVulvax. De gruizige metal en noise wordt aangenaam onderbroken door een liedje van LJ Katergoud, met zijn eighties georiënteerde klanken. De herrie wordt aan elkaar gesmeed met quotes uit de Fabeltjeskrant. Zo komen alle elementen bij elkaar van die noise-avonden.

Last but not least de cd-r Losse Eindjes, met over het algemeen meer studio-opnames van bands die op Losse Flodders events spelen. Deze cd geeft je meer inkijk in de keuken van Stinkend Reich, Capra Ibex en Dirty East Godverdomme. Onvervalste metaal met te smerige of platte teksten. Maar ook tracks van Suzuki Alto, een project dat meer elektronisch georiënteerd is, met pulserende synthesizer geluiden, een minimale drumcomputer, droy synths en wat verstorende elektronische geluiden.

Als klap op de vuurpijl eindigt Losse Eindjes met twee live opnames van Fckn Bstrds. Deze pure chaotische noise in combinatie met smartlappen is een lust voor het oog om live te zien, zeker gelet op de plastic pakken en maskers die de spelers gebruiken tijdens hun spel. Het spelplezier en het ontregelen van de realiteit zijn de ingrediënten die hun optredens en muziek meer dan de moeite waard maken.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties